BP optužio kompaniju Halliburton
0

Uništeni dokazi o eksploziji naftne platforme u Meksiku

Sarajevo-x.com
Naftni gigant British Petroleum je optužio kompaniju Halliburton za uništavanje dokaza testiranja cementa nakon eksplozije naftne platforme u Meksičkom zaljevu prošle godine, u kojoj je poginulo 11 ljudi, javlja BBC.

Na saslušanju koje se održalo na sudu u New Orleansu, predstavici British Petroleuma su rekli da je kompanija Halliburton, koja nudi usluge naftnim kompanijama, namjerno uništila rezultate testova svojih cementnih proizvoda korištenih u izgradnji naftne platforme. No, zvaničnici kompanije Helliburton su odbacili ove optužbe.

Cement je bio ključni faktor koji je uzrokovao najveću naftnu mrlju u Americi. Eksplozija na naftnoj platformi Deepwater Horizon u aprilu je rezultirala curenjem 780 miliona litara sirove nafte u Meksički zaljev. British Petoleum i kompanija Halliburton vode pravnu bitku uoči suđenja zbog nastale štete, koje počinje početkom sljedeće godine.

Putem svojih advokata bivši partneri traže maksimalnu prednost pred suđenje, rekao je BBC-jev dopisnih iz Washingtona Steve Kingstone.

British Petroleum je svoje optužbe na sudu iznio u ponedjeljak. Kompanija je navodno uništila podatke testiranja, kao i uzorke cementa korištene u testiranju. BP tvrdi i da kompanija Halliburton nije uspjela kopmjuterski proizvesti dokaze koji bi pokazali kako se cement ponašao.

BP je zatražio sankcije za kompaniju Halliburton tvrdeći da je cement bio nestabilan. Međutim, zvaničnici kompanije Halliburton su odbacili optužbe.

Halliburton je druga najveća kompanija koja nudi različite usluge naftnim kompanijama. Optužila je BP za prevaru u istrazi. Njeni zvaničnici su rekli da je BP u posljednjem trenutku zatražio promjene u cementu.

Suđenjem će se otkriti ko je kriv za nesreću, kao i za količinu štete zbog naftne mrlje. Bit će govora i o troškovima čišćenja i slično.