Svijet
0

Uništena budućnost Sirije: Djeca na meti snajpera, muče ih i ubijaju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom trogodišnjeg građanskog rata u Siriji u toj zemlji poginulo je više od 11.000 djece, među kojima je i više stotina onih koji su poginuli od snajperskog metka, pokazao je danas najnoviji izvještaj istraživačke grupacije "Oxford Research Group".

U tom izvještaju se navodi da su nad djecom, između ostalog, izvršene grupne egzekucije i mučenje, pri čemu su u nekim slučajevima žrtve bile stare tek godinu dana, prenosi britanski BBC.

Najveći dio od 11.000 poginule djece su život izgubili u bombaškim napadima, i to baš u blizini svog doma, navela je grupacija sa sjedištem u Londonu.

U izvještaju pod naslovom "Ukradena budućnost - skrivene brojke djece žrtava u Siriji", navodi se da su među 11.420 žrtava sirijskog rata mlađih od 17 godina, njih 389 bili žrtve snajpera, 764 djece je izgubilo život u masovnim egzekucijama, dok je više od stotinu njih, među kojima je bilo i beba do godinu dana starosti, bilo mučeno.

Među poginulom djecom je oko dvostruko više dječaka nego djevojčica, a najugroženija grupa su bili dječaci stari između 13 i 17 godina, koji su bili najčešće žrtve namjernog ubijanja, saopćio je "Oxford Research Group".