Zbog spora oko gasa
0

Uništen ugled Ukrajine i Rusije

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Najnoviji spor oko gasa bukvalno je uništio ugled Ukrajine i Rusije kao snabdjevača energentima, izvještava dopisnik Guardiana iz Bruxellesa.

Gas iz Sibira počeo je da teče ka Evropskoj uniji, čime je, po svemu sudeći, riješena do sada najoštrija razmirica između Kijeva i Moskve, no Evropi je jasno da mora učiniti sve da prekine zavisnost svoje energetske politike od ruskog monopola.

Potrošači u Evropi bili su, kako je rekao predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, taoci u ovoj situaciji.

Istovremeno, nastavlja list, Gazprom je izgubio više od milijardu dolara prihoda u ovim vremenima akutnih ekonomskih problema, no najgore je prošla Ukrajina koja će ubuduće plaćati dvostruko više za ruski gas, a pored narušenog ugleda nanesen je udarac i njenim ambicijama za približavanje Evropi i Zapadu.

Times također piše da cijena prirodnog gasa drastično pada, pa je Gazprom na ivici ponora.

Taj, kako navodi list, nezvanični bankar Kremlja u narednih nekoliko godina imat će velikih problema da ispuni svoje tri obaveze - da Rusima osigura jeftino gorivo, proda veću količinu gasa Evropljanima, i to uz veći profit i investira u budućnost.

Velike evropske energetske kompanije, kao i multinacionalne naftne i gasne kompanije, konačno su dočekale svoj trenutak jer je njihovim snabdjevačima i konkurentima - proizvođačima nafte i gasa u državnim rukama, presušio novac.

Rusiju poslije pet godina budžeta koji je bio natopljen prihodima od nafte očekuju godine deficita, a Kremlj je iskoristio svoje rezerve koje je čuvao za crne dane za spašavanje rublje i pomoć finansijskom sektoru.

Postoji opasnost da izbije nezadovoljstvo među mladim i odnedavno imućnim službenicima u Moskvi i Sankt Peterburgu, inače lojalnim pristalicama premijera Putina.

U postsovjetskoj Rusiji, naglašava Times, niko nije siguran osim oligarha i onih koji su bili vidoviti pa su svoje dolare gurnuli u slamaricu.