Svijet
0

UNICEF: Više od milijardu djece u svijetu žrtve siromaštva, rata i AIDS-a

NINA
"Više od milijardu djece u svijetu, što je više od polovine svih mališana na našoj planeti, žrtve su izrazite neimaštine kao posljedice siromaštva, rata i AIDS-a", saopštio je Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za pomoć djeci (UNICEF).

"Više od jedne milijarde djece lišeno je prava na zdravo i zaštićeno djetinjstvo koje jamči Konvencija o pravima djeteta iz 1989., najprihvaćeniji sporazum o zaštiti ljudskih prava u svijetu", izjavila je Caroll Bellami, generalni direktor UNICEF-a.

Predstavljajući zaključke izvještaja pod nazivom "Djetinjstvo u opasnosti" pred londonskim ekonomskim fakultetom, Bellami je rekla da vlasti u velikom broju zemalja promišljeno i svjesno donose odluke koje, u praksi, nanose štetu djeci, prenijela je agencija AFP.

"Kada polovina djece u svijetu raste gladna i bolesna, kada se škole koriste kao mete i kada čitava sela izumiru zbog AIDS-a, to znači da nismo ispunili obećanja koja smo dali u korist djeteta", istaknula je Bellami.

Siromaštvo nije problem s kojim se suočavaju samo zemlje u razvoju, naglasio je UNICEF, koji tvrdi da je u 11 od 15 industrijskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem "broj djece koja žive u porodicama sa slabim prihodima porastao u proteklih 10 godina".

Prema podacima svjetske organizacije, blizu polovine od 3,6 miliona ljudi koji su od 1990. do sada izgubili život u ratnim sukobima, su djeca.

Djeca više nisu pošteđena, naprotiv, ona su u nekim slučajevima glavne mete", rekla je Bellami podsjetivši na opsadu škole u Beslanu, u sjevernoj Osetiji, u septembru 2004., kada su poginule 344 osobe, od kojih su 331 bili civili. AIDS je odgovoran za "15 miliona siročadi u svijetu", istaknuto je u izvješću UNICEF-a.