Svijet
0

UNICEF: U svijetu ima više od milion žrtava malarije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U svijetu ima više od milion žrtava malarije, a djeca su najveće žrtve jer samo 34 posto djece ima pristup lijekovima, stoji u posljednjem UNICEF-om izvještaju, javlja KTA.

Prema tom izvješću, više od tri milijarde ljudi primorano je živjeti u malaričnim područjima, a malarije odnese više od milijun ljudskih života, od kojih su 80 posto djeca. U zemljama gdje je malarija mjesna bolest, poput subsaharske Afrike, borba protiv zaraze posljednjih godina daje dobre rezultate.

Govoreći o tim rezultatima Roberto Salvan, glavni ravnatelj UNICEF-a u Italiji, rekao je kako je ostvareno veće zalaganje međunarodne zajednice, zahvaljujući stvaranju općega fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, te većem zalaganju UNICEF-a i farmaceutske industrije u proizvodnji lijekova protiv malarije.

Izvješće govori o vrlo pozitivnim pomacima. Promijenjeni su podaci o broju komarnika, osnovnog sredstva za sprečavanje zaraze. Prema izvješću udvostručena je proizvodnja komarnika natopljenih insekticidom, a veoma je znakovita međunarodna potpora, deset puta je veća u odnosu na posljednje desetljeće, kazao je Salvan.

Po njegovim riječima, ponašanje vlada u zemljama gdje je jača malarija znatno se promijenilo, a ministarstva zdravstva zauzimaju se više, također i nevladine organizacije koje djeluju na terenu.

Svi su uključeni u borbu, podučava se ljude kako postupati, a komarnici se ispravno koriste; obrazovanje je osnovno, kazao je Salvan te dodao da će borba još dugo trajati i da je najveći je problem dostava lijekova.