Svijet
0

UNICEF: U svijetu eksploatirano više od 200 miliona djece

NINA
Više od 211 miliona djece širom svijeta u dobi između pet i petnaest godina radi puno radno vrijeme, polovina u izuzetno nezdravim uslovima, a da bi im se pomoglo potrebno je izdvojiti ogromne količine novca, upozorio je danas u izvještaju britanski ogranak Međunarodnog fonda UN-a za pomoć djeci (UNICEF).

Od hemijske industrije u Aziji do ogromnih površinskih kopova u Latinskoj Americi, preko kamenoloma u zapadnoj Africi, dječja radna snaga predstavlja mrlju na savjesti čovječanstva 21. vijeka, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Djeca se primoravaju na rad, ne samo kao vojnici u afričkim ratovima ili nehigijenskim radionicama u Aziji, nego i kao jeftina radna snaga na farmama u sjevernoj Americi ili za prostituciju u Evropi.

Procjenjuje se da između 300.000 i 800.000 djece radi na američkim farmama. Mnogi pripadaju etničkim manjinama, a uglavnom su to djeca latinoameričkih imigranata.

U izvještaju se također ističe da djevojčice od 15 godina rade kao prostitutke na ulicama mnogih engleskih gradova. Nerijetko zarađuju manje od jednog dolara mjesečno.

Jedini način da se spriječi zapošljavanje djece jest da se smanji siromaštvo, ističe se u izvještaju UNICEF-a, koji poziva zemlje s boljom industrijom da pruže veću pomoć razvoju siromašnih zemalja.

Postotak dječje radne snage je najveći u Africi gdje radi 41 posto djece od pet do četrnaest godina, zatim u Aziji (21 posto) i Latinskoj Americi i na Karibima (17 posto).