{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF: Smanjena smrtnost kod djece

F
22.1.2008. u 17:28
0
0
UNICEF: Smanjena smrtnost kod djece
0
UNICEF: Smanjena smrtnost kod djece
Smrtnost kod djece mlađe od pet godina nije nikada bila manja u svijetu jer je registrirano manje od deset miliona smrtnih slučajeva koliko ih je bilo u 2006. godini, navodi se u godišnjem izvještaju UNICEF-a objavljenom u utorak.
UNICEF, ipak, otkriva u Izvještaju 2008 da više od 500.000 žena umire svake godine zbog komplikacija u trudnoći ili prilikom poroda, a polovina smrtnih slučajeva je registrirana u supsaharskoj Africi.

Kako bi smanjile smrtnost kod djece i poboljšale općenito brigu o djeci, zemlje na putu razvoja treba više da se mobiliziraju ne oslanjajući se samo na svjetska partnerstva, upozorila je UN-ova agencija za djecu, prenio je AFP.

Izvještaj predlaže četiri jednostavne mjere koje se mogu lako provesti kako bi se omogućilo preživljavanje djece i njihovih majki: hranjenje djece isključivo majčinim mlijekom, vakcinacija, korištenje insekticida protiv komaraca i dodatno unošenje A-vitamina.

"Uključivanje, na nivou zajednice, u službe koje su bitne za majke, novorođenčad i malodobnu djecu i trajno unapređenje zdravstvenih službi na državnom nivou moglo bi spasiti veliki dio od 26.000 djece mlađe od pet godina koja umiru svakog dana", izjavila je direktorica UNICEF-a Ann Veneman.

Gotovo sva ta djeca žive "u 60 zemalja u razvoju", napominje UN.

Neki pozitivni pomaci bude optimizam, pa je, naprimjeri, cijepljenje protiv ospica za 60 posto smanjilo smrtnost od te bolesti u svijetu, odnosno za čak 75 posto u supsaharskoj Africi od 1999. do 2005.

Isključiva prehrana dojenčadi majčinim mlijekom u supsaharskoj Africi u stalnom je usponu u zadnjih 10 godina, piše zaklada.

Izvještaj navodi da je ostvaren i napredak u sprečavanju prijenosa virusa HIV s majke na njezino dijete.

Međutim, napredak je slabiji u djelotvornom liječenju dječjih bolesti, pa upala pluća ubija u svijetu više djece od bilo koje druge bolesti. No usprkos činjenici da je upala pluća u 20 posto slučajeva uzročnik smrti djece mlađe od pet godina, samo 56 posto djece dobiva primjerenu terapiju u liječenju te bolesti.

Bolesti dijareje ubijaju gotovo dva miliona djece mlađe od pet godina, pa iako je liječenje tih bolesti poraslo proteklog desetljeća, u zemljama u razvoju samo trećina oboljele djece biva primjereno liječena.

Konačno, pothranjenost je i dalje ključan razlog za zabrinutost, jer je povezana sa smrtnošću djece u 50 posto slučajeva.

UNICEF izražava zabrinutost zbog slabe prenatalne skrbi u zemljama u razvoju, zbog toga što više od 40 posto žena rađa bez pomoći obučene zdravstvene osobe.

Iako je polovina svijeta na putu da ostvari Milenijski cilj 4, a taj je do 2015. godine za dvije trećine smanjiti smrtnost djece mlađe od pet godina, mnoge države već zaostaju i morat će ubrzano raditi žele li nadoknaditi kašnjenje. To su ponajviše supsaharska Afrika, istočna i južna Afrika, zapadna i središnja Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika te jugoistočna Azija.

UNICEF, koji se finansira dobrovoljnim donacijama država, poslovnog sektora i pojedinaca, djeluje u više od 150 zemalja i područja pomažući djeci da prežive od ranog djetinjstva do adolescencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: