{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF: Prvi put smanjena stopa smrtnosti male djece

F
13.9.2007. u 14:44
0
0
UNICEF: Prvi put smanjena stopa smrtnosti male djece
0
UNICEF: Prvi put smanjena stopa smrtnosti male djece
Godine 2006., prvi put u modernoj povijesti, broj smrtnosti djece mlađe od pet godina pao je ispod deset miliona, otkriva u četvrtak objavljeni izvještaj UN-ovog fonda za djecu (UNICEF), koji ističe da se taj napredak jako razlikuje prema kontinentima.
Smrtnost djece 2006. iznosila je 9,7 miliona nasuprot 13 miliona 1990. godine, stoji u izvještaju UNICEF-a.

"To je povijesna" prekretnica, ocijenila je izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman, ali je istodobno upozorila da svijetu predstoji još golem posao.

"Gubitak 9,7 miliona mladih života godišnje je neprihvatljiv", kazala je Veneman i pojasnila: "Većinu tih smrti moguće je spriječiti i kao što je nedavni napredak pokazao, rješenja se pokušavaju i testiraju."

Napredak je rezultat prihvaćanja osnovnih zdravstvenih strategija kao što je rano dojenje i dojenje kao isključiv oblik prehrane novorođenčadi, cijepljenje djece, uzimanje vitamina radi jačanja imunološkog sustava te borba protiv malarije.

Primjereno liječenje upale pluća i crijevnih bolesti, mjere protiv velike pothranjenosti i liječenje djece zaražene HIV/AIDS-om jednako su važne strategije u borbi za preživljavanje djece kao što su prihvaćanje higijenskih navika, pristup pitkoj vodi i zdravstvenoj skrbi.

Među ključnim zaključcima UNICEF-a ističe se da je svaka regija ostvarila napredak, ali su rezultati od 1990. do 2006. najbolji u Latinskoj Americi i na Karibima, središnjoj i istočnoj Evropi, Zajednici nezavisnih država, u istočnoj Aziji i Pacifiku.

U prošlosti je velika smrtnost djece pogađala Aziju, a danas je oko 50 posto sve djece umrle u dobi do pet godina u supsaharskoj Africi. Ako se aktualan trend nastavi, godine 2015. supsaharska Afrika bit će područje sa 60 posto smrtnosti sve djece do pet godina u svijetu.

Uvjerljiv napredak u smanjenju smrtnosti djece ostvarile su Kina i Indija. U Kini je od 1990. do 2006. smanjenje smrtnosti iznosilo 47 posto, a u Indiji u istom razdoblju 34 posto.

Usprkos tragičnom trendu u supsaharskoj Africi, znatan su napredak ostvarile pojedine države kao Malavi, gdje je smrtnost opala za 29 posto od 2000. do 2004., a zatim u Etiopiji, Mozambiku, Namibiji, Nigeru, Ruandi i Tanzaniji.

Najveća je smrtnost djece u zapadnim i središnjim afričkim zemljama i južnoj Africi, gdje širenje HIV/AIDS-a poništava napore zdravstvenih djelatnika u borbi za preživljavanje djece.

Izvještaj je UNICEF izradio na bazi podataka dobivenih od vlada zemalja UN-a, ali neki stručnjaci, poput Christophera Murraya, direktora Instituta za zdravstvena istraživanja pri Sveučilištu u Washingtonu, u dilemi su da je doista ostvaren napredak, prenosi američka novinska agencija AP.

Uspjeh u smanjenju stope smrtnosti djece važan je za postizanje Milenijskih ciljeva na koje su se u sjedištu UN-a obvezali svjetski lideri 2000. godine. Milenijski razvojni cilj 4 obvezuje svijet da do 2015. za dvije trećine smanji broj umrle djece do pet godina (prema podacima iz 1990.). Time bi se spriječila smrt 5,4 miliona djece godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: