Veliki broj žrtava
89

UNICEF: Djeca u Gazi žive u paklenim uslovima, a situacija se pogoršava

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glasnogovornik UNICEF-a James Elder rekao jeda se djeca u Gazi nalaze u paklenim uslovima te je upozorio da bi se situacija mogla pogoršati.

"Na početku ovog rata UNICEF je rekao da je Gaza postala groblje za djecu i živi pakao za sve ostale. Situacija se pogoršava s nastavkom bombardovanja", navodi se u saopećnju UNICEF-a.

Elder, koji se vratio iz višesedmične misije u Gazi, upozorio je na ozbiljne posljedice nestašice hrane, vode i lijekova po djecu.

"Djeca u Gazi sada su u opasnosti s neba (misleći na izraelske zračne napade, op.a.), bolesti na zemlji i smrti od gladi i žeđi", rekao je Elder, dodajući da nikada nigdje nije vidio takav nivo razaranja i očaja.

Naveo je i da je razgovarao s roditeljima u Gazi koji su mu rekli da su shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu djecu zbog kontinuiranih napada.

"Većina kriza užasno pogađa djecu jer su djeca najugroženija, ali većina njih ima oko 20 posto žrtava djece, u Gazi su djeca žrtve u 40 posto slučajeva. Ovaj sukob je dvostruko smrtonosniji za djecu od mnogih sukoba koje smo vidjeli u posljednjih 15 ili 20 godina", navodi se u saopćenju.