{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF: Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi

F
18.6.2007. u 22:16
0
0
UNICEF: Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi
0
UNICEF: Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi
Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi, većina u seoskim zonama, saopćila je u ponedjeljak u Kabulu Fondacija UN-a za djecu (UNICEF).
"Ako poredimo dječake i djevojčice, djevojčice rade više nego dječaci, a primijećeno je da više djece radi u seoskim zonama nego u gradskim", precizirala je Noriko Izumi, zvaničnica UNICEF-a za Afganistan, pozivajući se na svježe podatke koje je prikupio UN.

Izumi nije iznijela podatke o prirodi posla koji djeca obavljaju.

Ali, pošto više od 80 posto afganistanskog stanovništva zavisi od zemlje, većina njih, najvjerovatnije radi u poljoprivredi. Drugi su zaposleni u proizvodnji ćilima, popravljanju automobila i u građevinarstvu.

Izumi je naglasila da djeca stradaju i u sukobima između vojnih snaga i pobunjeničkih grupa, a za neke od tih grupa se sumnja da regrutiraju djecu vojnike.

UNICEF ne raspolaže podacima o broju ubijene djece ili djece boraca.

Od 2003. godine, UNICEF je sudjelovao u obrazovanju više od 12.600 djece povezane s naoružanim grupama ili žrtvama rata, precizirala je Izumi.

"Milsimo da obrazovanje može da bude društvena vakcina protiv rada djece", kazala je ona.

Humanitarna organizacija Oxfam, koja ima sjedište u Velikoj Britaniji, saopćila je u novembru 2006. godine da oko polovine djece u Afganistanu, oko sedam miliona, nije školovano iako je broj školovane djece pet puta veći nakon pada talibanskog režima 2001. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: