{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF: Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi

F
18.6.2007. u 22:16
0
0
UNICEF: Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi
0
UNICEF: Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi
Četvrtina afganistanske djece od 7 do 14 godina radi, većina u seoskim zonama, saopćila je u ponedjeljak u Kabulu Fondacija UN-a za djecu (UNICEF).
"Ako poredimo dječake i djevojčice, djevojčice rade više nego dječaci, a primijećeno je da više djece radi u seoskim zonama nego u gradskim", precizirala je Noriko Izumi, zvaničnica UNICEF-a za Afganistan, pozivajući se na svježe podatke koje je prikupio UN.

Izumi nije iznijela podatke o prirodi posla koji djeca obavljaju.

Ali, pošto više od 80 posto afganistanskog stanovništva zavisi od zemlje, većina njih, najvjerovatnije radi u poljoprivredi. Drugi su zaposleni u proizvodnji ćilima, popravljanju automobila i u građevinarstvu.

Izumi je naglasila da djeca stradaju i u sukobima između vojnih snaga i pobunjeničkih grupa, a za neke od tih grupa se sumnja da regrutiraju djecu vojnike.

UNICEF ne raspolaže podacima o broju ubijene djece ili djece boraca.

Od 2003. godine, UNICEF je sudjelovao u obrazovanju više od 12.600 djece povezane s naoružanim grupama ili žrtvama rata, precizirala je Izumi.

"Milsimo da obrazovanje može da bude društvena vakcina protiv rada djece", kazala je ona.

Humanitarna organizacija Oxfam, koja ima sjedište u Velikoj Britaniji, saopćila je u novembru 2006. godine da oko polovine djece u Afganistanu, oko sedam miliona, nije školovano iako je broj školovane djece pet puta veći nakon pada talibanskog režima 2001. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: