Svijet
0

UNHCR zatražio 261 milion dolara pomoći za iračke izbjeglice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
UN-ova agencija za izbjeglice zatražila je u utorak 261 milion dolara pomoći u ovoj godini za stotine Iračana koji su zbog nasilja napustili svoje domove.

Novac je potreban da se osigura zdravstvena zaštita, finansijska podrška i druga pomoć najranjivijim od dva miliona Iračana koji su napustili zemlju, kao i pomoć za oko 400.000 onih koji su napustili svoje domove ali su ostali u Iraku, saopćio je portparol Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, javio je AP.

UNHCR procjenjuje da je ukupno 2,2 miliona ljudi raseljeno u Iraku.

"Doturanje pomoći mnogima od njih izuzetno je složeno zbog nesigurnosti u većem dijelu zemlje", izjavio je Ron Redmond.

Većina Iračana koji su pobjegli u druge zemlje živi u urbanium područjima u Siriji i Jordanu, kazao je Redmond.

"Mnogi od njih ostaju bez novaca i sve im je treže da se snalaze tamo", izjavio je on novinarima.

Redmond je izjavio kako njegova agencija nije u stanju da potvrdi izvještaje iračke vlade da se najmanje 30.000 porodica vratilo u drugoj polovini 2007. Kazao je kako UN ne ohrabruju iračke izbjeglice da se vrate kućama zbog sigurnosne situacije, ali da podržavaju napore iračke vlade da pomogne onima koji se dobrovoljno vrate.

Agencija također pomaže susjednim zemljama čiji su resursi zategnuti prilivom izbjeglica, kazao je. Iran, Egipat, Libanon, Turska i nekoliko drugih zalivskih država osim Sirije i Jordana domaćini su za izbjeglice iz Iraka.

Novac će omogućiti još 100.000 iračke izbjegličke djece da odu u školu u ovoj godini, dvostruko više nego u prošloj godini, kazao je Redmond.

UNHCR također pomaže oko 41.000 neiračkih izbbjeglica u zemlji, uključujući Irance i Turke, ali je posebno zabrinut oko 13.000 Palestinaca koji su metom naoružanih grupa i nisu u stanju ući u susjedne zemlje, kazao je.

Palestinska zajednica u Iraku postala je metom progona u prošlim godinama, uglavnom zato jer je smatrana favoriziranom pod režimom Sadama Huseina. Redmond je izjavio kako se UNHCR nada da će iseliti najranjivije Palestince u Iraku.

U 2007. godini UNHCR, koji ima skoro 350 članova osoblja koje radi na programima za Irak i tu regiju, dobio je više od 152 miliona dolara da pomogne raseljenim Iračanima i izbjeglicama u Iraku.