Svijet
0

UNHCR zabrinut zbog vraćanja 25 Iračana iz Švedske u matičnu zemlju

FENA
Visoki povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazilo je u utorak "veliku zabrinutost“ zbog projekta Švedske da deportuje 25 Iračana u Bagdad u srijedu uprkos sigurnosnim problemima koji ih čekaju u njihovoj zemlji.

"UNHCR je zabrinut činjenicom da Švedska planira u srijedu vratiti 25 Iračana u Bagdad“, kazala je glasnogovornica UNHCR-a u Ženevi Melissa Fleming na novinskoj konferenciji.

"Prema onome što mi znamo, dio onih koji treba da se vrate pripadaju vjerskim i etničkim grupacijama koje su mete nasilja u Iraku“, dodala je ona.

Glasnogovornica je podsjetila da će švedske vlasti ponovo prihvatiti jednog iračkog kršćanina kojeg su u oktobru vratile u Irak zbog napada koje je pretrpio u svojoj zemlji.

Melissa Fleming smatra da ove osobe imaju pravo na zaštitu kao izbjeglice, kao i zbog pogoršanja životnih uslova manjina u Iraku.

Nasilje nad manjinama se odnedavno povećalo u Iraku, a posebno nad kršćanima.

“Uznemireni smo činjenicom da Švedska, koja preduzima negativne kotake kao i 2008. i 2009. godine, nije uzela u obzir naše preporuke koje se odnose posebno na položaj manjina u Iraku”, insistirala je glasnogovornica.

Švedske vlasti su u utorak saopćile da su uhapsile 70 osoba na demonstracijama protiv protjerivanja Iračana koje su se održavale u blizini Geteborga, na jugozapadu Švedske.

UNHCR je u više navrata u posljednjih nekoliko godina pozivao Veliku Britaniju i nordijske zemlje da ne vraćaju Iračane u središnji dio zemlje zbog sukoba koji tamo bjesne.