Svijet
0

Unhcr traži 90 miliona dolara za podršku raseljenima

FENA
Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) zatražila je od donatora više od 90 miliona dolara pomoći za programe pomaganja milionima raseljenih osoba tokom 2008. godine, saopćeno je u utorak iz UNHCR-a.

Apel pokriva operacije UNHCR-a za raseljene osobe u šest afričkih zemalja i jednu u Južnoj Americi: Centralnoafričku Republiku, Čad, Kolumbiju, Obalu Slonovače, Demokratsku Republiku Kongo, Liberiju i Ugandu.

UNHCR radi u tim zemljama na osnovu grupnog pristupa u kojem UN-ove agencije sarađuju s ostalim međunarodnim i nevladinim organizacijama na isporuci humanitarne pomoći, saopćeno je iz UNHCR-a.

Dodatna sredstva također su zatražena za jačanje globalnih kapaciteta grupnog pristupa. UNHCR predvodi grupe koje pružaju zaštitu raseljenim osobama i zajedno s njima upravlja kampovima za raseljene osobe i utočištima u slučaju vanrednih situacija, navodi se u saopćenju.

"UNHCR je štitio i pomagao raseljenim osobama više od 30 godina. Naš angažman, međutim, postao je još snažniji posljednjih godina i sada smo angažirani u 25 operacija širom svijeta, od kojih je posljednja u Keniji", izjavio je Neill Wright, visoki koordinator UNHCR-ovih operacija za raseljene osobe.