Svijet
0

UNHCR sutra obilježava Svjetski dan izbjeglica

FENA
Osoblje agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i njenih partnerskih organizacija sutra širom planete obilježavaju "Svjetski dan izbjeglica", uz mnoštvo specijalnih dešavanja i aktivnosti s fokusom o temi "Nada."

Kako je saopćeno iz UNHCR-a, ovogodišnja tema je odabrana kako bi se istakli stalni napori UNHCR-a i njegovih partnera da pronađu trajna rješenja za milione izbjeglica i raseljenih osoba širom svijeta.

"Ako među desecima miliona izbjeglica kojima je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice pružila pomoć u posljednjih 55 godina postoji ikakva zajednička karakteristika, onda je to činjenica da usprkos tome što su sve izgubili, oni nikada ne gube nadu", rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice António Guterres.

Kako je kazao, usprkos njihovim ogromnim patnjama, izbjeglice nikada ne odustaju od svog sna o povratku kući i onome što taj povratak podrazumijeva. Činjenica da ne gube nadu, ma koliko ponekad situacija izgledala bezizlazno, treba da bude inspiracija svima nama, dodao je Guterres.

UNHCR se stara za otprilike 20,8 miliona izbjeglica, raseljenih osoba, osoba bez državljanstva i ostalih skupina koje su predmet njegovog staranja. Posljednji statistički podaci pokazuju da je sveukupni broj izbjeglica u svijetu, od otprilike 8,4 miliona ljudi, najniži u posljednjih 26 godina jer se više od šest miliona izbjeglica vratilo u svoje zemlje porijekla u posljednje četiri godine.

Kada se izbjeglice vrate svojim domovima, i dalje se suočavaju sa sumornom budućnošću. Stoga bi trebalo uložiti više napora kako bi zemlje koje se oporavljaju od dugogodišnjeg nasilja dobile neophodnu pomoć tokom kritičnog perioda nakon konflikta.

"Međunarodna zajednica treba da posveti mnogo više pažnje ovom prijelazu između prve pomoći do razvoja, kako bi se iznova izgradila društva rastrgana nasiljem", rekao je Guterres.

Širom planete, 20. juni će biti obilježen raznolikim dešavanjima kao što su tradicionalni ples i muzičke izvedbe, sportska takmičenja, bazari hrane, modne revije, filmski festivali, umjetničke i fotografske izložbe, čitanje poezije i aukcija izbjegličkih umjetnina.

Sa svjetskim fudbalskim prvenstvom u punom zamahu, bilo je neizbježno da fudbal bude odabran za sport koji će obilježiti ovu priliku, s utakmicama koje će se igrati u više od 20 zemalja, uključujući Obalu Slonovače, Ekvador, Nepal i Turkmenistan.

Planirano je da visoki komesar Guterres taj dan provede u zapadnoj Africi, blizu granice između Liberije i Sijera Leonea. Očekuje se da će se tamo susresti s konvojem za repatrijaciju izbjeglica, koji vraća liberijske izbjeglice iz Sijera Leonea, te da će ih pratiti na njihovom putovanju do kuće.

U sjedištu UNHCR-a u Ženevi će simbol grada - 140 metara visoka fontana – biti obojena u plavo, boju Ujedinjenih naroda.

Australija će uraditi nešto slično u Kamberi, uz osvjetljavanje fontane "Captain Cook Jet", stare zgrade parlamenta i drugih znamenja.

Ostala najvažnija dešavanja uključuju globalnu kampanju s fokusom na sport i obrazovanje koja će biti pokrenuta u Londonu. Ova inicijativa predstavlja primjer kako poslovni partneri mogu pomoći UNHCR-u da u živote izbjegličke omladine unesu nadu.

Korisnici javnog prijevoza u gradovima kao što su Atena, Moskva, Prag, Sao Paolo i Rio de Žaneiro će se susresti s kampanjom koja je osmišljena za podizanje javne svijesti o izbjeglicama.

Ova dešavanja i stotine drugih širom svijeta, osmišljeni su kako bi privukli pažnju na nadu izbjeglica u elementarni opstanak, potporu i zaštitu, te na potrebu za iznalaženjem trajnog rješenja za njihove nedaće – što je povratak vlastitoj kući, integracija u zemlji azila ili preseljenje u treću zemlju, saopćeno je.