{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNHCR slavi 60. godišnjicu, 43 miliona izbjeglica na svijetu

F
14.12.2010. u 19:20
0
0
UNHCR slavi 60. godišnjicu, 43 miliona izbjeglica na svijetu
0
UNHCR slavi 60. godišnjicu, 43 miliona izbjeglica na svijetu
UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) obilježava u utorak 60. godišnjicu osnivanja u trenutku kad je u svijetu raseljeno 43 miliona ljudi. Visoki povjerenik UNHCR-a Antonio Guterres je, tim povodom, pozvao svijet da se uhvati u koštac s novim uzrocima izbjeglištva poput krajnjeg siromaštva ili klimatskih promjena, nepoznatih u doba osnivanja agencije.
UN-ovu agenciju za izbjeglice (UNHCR) osnovala je Opća skupština UN-a 14. decembra 1950., kako bi odgovorila na izbjegličku situaciju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Agencija je počela raditi 1. januara 1951., pomažući ljudima koji prelaze granicu zbog sukoba ili progona, a djelokrug njena rada širio se s promjenama u svijetu. Takvi su izazovi bili masovan odljev izbjeglica 1956., nakon Mađarske revolucije, izbjeglička kriza 60-ih godina zbog dekolonizacije Afrike te idućih desetljeća raseljenost u Aziji i Latinskoj Americi, podsjeća Hina.

Danas je izbjeglica, interno raseljenih osoba i tražitelja azila u cijelom svijetu 43 miliona, a većina ih je pod staranjem UNHCR-a, navodi agencija sa sjedištem u Ženevi u poruci za medije u povodu godišnjice.

- Sve više i više ljudi prelazi granice zbog krajnjeg siromaštva, uticaja klimatskih promjena i vezanosti sa sukobima. Dakle, to su novi obrasci prisilnog raseljavanja i međunarodna zajednica treba biti sposobna odgovoriti na te izazove, rekao je visoki povjerenik za izbjeglice Guterres.

- Danas su veliki problemi raseljenosti iz Somalije i Afganistana i to su primjeri izbjegličkih nevolja 21. stoljeća koji se protežu preko granica više zemalja i zahtijevaju nove i globalizirane pristupe Pronalaženju rješenja, rekao je on.

- Nažalost, glavni uzroci sukoba i raseljavanja još nisu iskorijenjeni te će i sljedećih nekoliko godina biti pune izazova, upozorio je
Guterres.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: