{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNHCR pozvao Saudijsku Arabiju da ne deportuje Somalce

F
30.7.2010. u 14:03
0
0
UNHCR pozvao Saudijsku Arabiju da ne deportuje Somalce
0
UNHCR pozvao Saudijsku Arabiju da ne deportuje Somalce
Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) apelirao je u petak na Saudijsku Arabiju da prestane s deportacijom Somalaca, a susjednim zemljama poručio da dozvole privremeni boravak somalskim radnicima i podnositeljima zahtjeva za azil dok Somalija ne bude sigurna za povratak.
Saudijska Arabija je u posljednjih godinu dana deportirala po hiljadu Somalaca mjesečno, prebacujući ih avionom u glavni grad Somalije Mogadishu, gdje su civili često žrtve sukoba između somalskih snaga sigurnosti i pobunjeničkog islamističkog pokreta Al-Shabab.

"Imajući u vidu nasilje koje je zavladalo u Mogadishu, UNHCR apelira na saudijske vlasti da se ubuduće iz humanitarnih razloga uzdrže od deportacija", izjavila je glasnogovornica UNHCR-a Melisa Fleming.

Saudijske vlasti su ranije saopćile da deportiraju samo somalske državljane koji ilegalno borave u njihovoj zemlji.

Al-Shabab, koji je povezan s terorističkom organizacijom Al-Qaidom, kontrolira veliki dio južne Somalije koji graniči s Kenijom i bori se za svrgavanje somalske vlade koju podržava Zapad.

Većina deportiranih kaže da je pobjegla iz Somalije zbog sukoba koji se vodi u njihovoj zemlji, nasilja i kršenja ljudskih prava.

Saudijska Arabija nije potpisala Povelju o izbjeglicama iz 1951. godine, kojom su se 144 države potpisnice obvezale da će pružiti zaštitu civilima koji bježe iz ratnih područja ili od progona.

Međutim, UNHCR je u maju apelirao na sve države da Somalce deportiraju samo na dobrovoljnoj bazi sve dok povratak u Somaliju ne bude siguran.

"Ali kao što svi dobro znamo, Somalija nije sigurna zemlja već skoro 20 godina", rekla je Fleming, dodajući da je ove sedmice u sukobima u Mogadishu poginulo nekoliko desetaka civila, naveo je Reuters.

Prema podacima UNHCR-a, Somalija je, poslije Afganistana i Iraka, zemlja iz koje potječe najveći broj izbjeglica koje su iz zemlje pobjegli zbog sukoba, ekonomskog kolapsa i suše.

U Keniji, Jemenu, Etiopiji, Eritreji, Džibutiju, Tanzaniji i Ugandi trenutno se nalaze 600.484 izbjeglice iz Somalije, dok je 1,4 miliona Somalaca interno raseljeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: