Svijet
0

UNHCR izražava sućut zbog smrti Pavarottija

FENA
Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) duboko je ožalošćena smrću Luciana Pavarottija, čovjeka koji je energično podržavao izbjeglice i rad UNHCR-a širom svijeta.

Vjesnik mira UN-a, gospodin Pavarati je bio duboko zabrinut zbog nedaća raseljenih ljudi u svijetu, te je velikodušno koristio svoj talent kako bi pridobio javno mnijenje i podršku za globalni rad UNHCR-a na izbjegličkim pitanjima.

Njegov godišnji koncert pod nazivom "Pavarotti i prijatelji", na kome su se okupljale najveće svjetske pop i rok zvijezde, osigurao je neprocjenjivu podršku za projekte UNHCR-a na Kosovu 1999. godine, za afganistanske izbjeglice u Pakistanu 2001. godine, za angolanske izbjeglice u Zambiji 2002. godine i za UNHCR-ove operacije u Iraku 2003. godine.

Individualne donacije tokom i nakon koncerata te prihodi dobiveni od prodaje karate ili CD-ova iznosili su više od sedam miliona dolara za izbjegličke projekte tokom tih godina.

Pavarottiju je 2001. godine uručena "Nansenova izbjeglička nagrada", koju UNHCR dodjeljuje svake godine u znak priznanja za izvanredne zasluge u izbjegličke svrhe, i to zbog njegove velike darežljivosti. U to vrijeme je on sakupio više sredstava za UNHCR od bilo koje druge osobe.

"UNHCR izražava svoju sućut supruzi Luciana Pavarottija Nicoletti Mantovani i njegovoj porodici", izjavio je Walter Irvine, regionalni predstavnik UNHCR-a za Italiju.

"On će ostati u lijepoj uspomeni zaposlenima u UNHCR-u širom svijeta koji su imali priliku da rade s njim", navodi se u saopćenju UNHCR-a.