Svijet
0

UNHCR: Iračke pokrajine zatvaraju vrata vlastitim izbjeglicama

FENA
Rastući broj iračkih pokrajina odbija dati ulaz iračkim izbjeglicama koje bježe od nasilja u drugim dijelovima zemlje, upozorila je UN-ova agencija za izbjeglice. Direktor Iračke jedinice za podršku UNHCR-a izjavio je za BBC da je i do 11 guvernera ograničilo pristup jer im nedostaje resursa da se brinu o izbjeglicama.

Andrew Harper je upozorio da, bez uočljivog kraja raseljavanju ljudi, Irak sve više postaje "ekspresni lonac".

UNHCR je ranije saopćio da je 2,5 miliona Iračana raseljeno unutar zemlje.

Agencija procjenjuje da je još 2,2 miliona ljudi pobjeglo u susjedne države, prije svih u Siriju i Jordan, od američke invzije u 2003.

U interviewu za BBC, Harper je izjavio da su iračke vlasti preopterećene težinom izbjegličkog problema i da nemaju dovoljno resursa da se njime bave.

Izjavio je da su guverneri 11 pokrajina - od 18 u zemlji - reagirali na krizu blokirajući raseljene osobe da ulaze na njihove teritorije, ili im iskraćujući hranu i obrazovanje kada uđu u njih.

"Svjedoci smo rastućeg broja guvernorata koji ztvaraju svoje granice za nove dolaske", kazao je.

"Stoga i imamo situaciju stvaranja ekspresnog lonca u Iraku - ukoliko ne dođe do trenutnog kraja raseljavanju ljudi. Mogućnost za Iračane da pronađu sighurnost postala je sve ograničenija. Stoga, područja kojima se mogu kretati postala su prenapučena i puna napetosti", dodao je.

Harper je izjavio da je UNHCR potegao taj problem kod centralne iračke vlade u Bagdadu, ali da mu je poručeno kako je od lokalnih vlasti zatraženo da ne okreću leđa Iračanima koji bježe iz drugih krajeva zemlje.

Oko 4,4 miliona iračkih izbjeglica koji bježi pred nasiljem u zemlji najveći je izazov s kojim se trenutno suočavaju UNHCR i međunarodna zajednica, izjavio je Harper.

Kazao je da se ta brojka u prosjeku svakog mjeseca poveća za 100.000 ljudi.

U pokrajini Dijala, lokalni humanitarni radnici tvrde kako nisu u stanju doći do hiljada porodica, uključujući raseljene izbjeglice, zbog težine sigurnosne situacije.

Harpertovo upozorenje došlo je u vrijeme kada su irački susjedi manje ili više zatvorili granice za iračke izbjeglice, tvrdeći kako se ne mnogu više nositi s tolikim prilivom zbog iscrpljenosti vlastitih resursa.