|

UNESCO prikupio 75,5 miliona dolara za zaštitu kulturne baštine od terorista

UNESCO prikupio 75,5 miliona dolara za zaštitu kulturne baštine od terorista
0
F
FENA
20.3.2017. u 17:07
8
komentara
0

dijeljenja
UNESCO prikupio 75,5 miliona dolara za zaštitu kulturne baštine od terorista Foto: EPA
Sedam zemalja i američki donator obećali su u ponedjeljak 75,5 miliona dolara za fond uz podršku UNESCO-a koji ima za cilj zaštitu svjetskog kulturnog naslijeđa od rata i terorizma.
Francuski predsjednik Francois Hollande domaćin je skupa u muzeju Louvre u Parizu uticajnih patrona i svjetskih čelnika na inicijativu UN-ove agencije za kulturu, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske.

Njihova Međunarodna alijansa za zaštitu naslijeđa u zonama sukoba (ALIPH), sa sjedištem u Ženevi, namjerava prikupiti 100 miliona dolara do 2019.

"U Bamiyanu, Mosulu, Palmiri, Timbuktuu i na drugim mjestima, fanatici učestvuju u trgovini, pljačkanju i razaranju kulturnog naslijeđa, pored progona stanovništva", izjavio je Hollande.

Sredstva će biti korištena kako bi pomogla u sprečavanju razaranja historijskih lokacija u zonama sukoba, tajne trgovine kulturnim artefaktima i za pomoć u obnovi oštećenih relikvija.

Francuska je obećala 30 miliona dolara za fond, za njom slijedi Saudijska Arabija s 20 miliona i UAE s 15 miliona.

Američki filantrop Tom Kaplan obećao je milion dolara.

Ukupno 40 zemalja obećalo je podršku inicijativi na konferenciji u Abu Dhabiju u decembru.

Nakon što su borci Islamske države zauzeli drevne ruševine Palmire u maju 2015., oni su sistematski razarali i pljačkali hramove UNESCO-vog mjesta Svjetske kulturne baštine.

Islamska država također je razorila asirijski grad Nimrud u Iraku koristeći buldožere i eksplozive i opustošili su predislamska bogatstva u muzeju u Mosulu.

Bamijan u Afganistanu i Timbuktu u Maliju također su mjesta kulturne baštine UNESCO-a koja su pretrpjela razaranja u rukama islamskih ekstremista, prenosi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...