Finansirat će i štetu
0

UNESCO podržao inicijativu Ukrajine da lučki grad Odesu uvrsti na listu svjetske baštine

S. Š.
Gradska vijećnica u Odesi (Foto: EPA-EFE)
Gradska vijećnica u Odesi (Foto: EPA-EFE)
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu saopćila je danas da podržava nastojanje Ukrajine da svoj lučki grad Odesu stavi na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Nakon sastanka ukrajinskog ministra kulture Oleksandra Tkačenka sa generalnom direktoricom UNESCO-a Audrey Azoulay u sjedištu agencije u Parizu, UNESCO je saopćio da je okupio komisiju koja će podržati Ukrajinu u njenom nastojanju da neke gradove uvrsti na listu kulturne baštine.

UNESCO je jasno naveo da želi dodati Odesu na Listu svjetske baštine u opasnosti, kao i Kijev i Lavov, koji su također ugroženi.

Izgled Odese prije ruskih napada i granatiranja (Foto: Shutterstock)
Izgled Odese prije ruskih napada i granatiranja (Foto: Shutterstock)

Crnomorska luka Odesa je samo nekoliko desetina kilometara od linije fronta i već je pogođena artiljerijskom vatrom, saopćio je UNESCO. Prošlog mjeseca uništen je dio velikog staklenog krova i prozora Muzeja likovnih umjetnosti u Odesi, koji je otvoren 1899. godine.

UNESCO će finansirati popravke muzeja, kao i Muzeja moderne umjetnosti u Odesi od početka rata i finansirati zapošljavanje dodatnog osoblja posvećenog zaštiti kolekcija. Takođe će pomoći u digitalizaciji umetničkih djela i osigurat će zaštitnu opremu.