Svijet
0

UN: Žene uživaju veća prava, ali su i dalje diskriminirane

FENA
Žene širom svijeta uživaju veća prava nego ikada, ali se i dalje suočavaju s diskriminacijom na radnom mjestu i često su žrtve nasilja u svojim domovima, ocijenjeno je u izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom u srijedu.

"Oko 600 miliona žena, više od polovine zaposlenih žena u svijetu, ugroženo je na radnom mjestu, pogotovo na nesigurnim poslovima koji često ne podliježu radnom zakonodavstvu", navodi se u studiji nove agencije u sistemu UN-a - UN Women (UN Žene).

U izvještaju se ističe da su plate žena za 30 posto niže od onih koje imaju muškarci za isti rad.

Pozdravlja se napredak koji su žene napravile na biračkim mjestima uz napomenu da je pravo glasa sada praktično postalo pravilo širom svijeta, dok su prije jednog stoljeća samo dvije zemlje dozvoljavale ženama da glasaju na izborima.

Ističe se da su, iako žene imaju veći uticaj i uživaju politička prava, "ograničenja na ličnom planu usporila njihov napredak", prenosi AFP.

"Milioni žena su žrtve nasilja tokom svog života, obično od intimnog partnera. Isuviše često žene su uskraćene za kontrolu nad svojim tijelima i za pravo na donošenje odluke i za zaštitu od nasilja", navodi se u izvještaju.

Studija je pokazala da u 127 država prolazi nekažnjeno bračno silovanje i u 61 zemlji se ograničava pravo na abortus.

"Sistemsko ciljanje na brutalno seksualno nasilje nad ženama je obilježje modernih sukoba", tvrdi se u studiji.

Nova agencija u sistemu UN - Entitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena ili UN Žene počela je rad u januaru i 186 država je do sada ratifikovalo međunarodnu konvenciju koja predviđa iskorjenjivanje diskriminacije žena i zalaže se za spolnu ravnopravnost.