{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Zapadne zemlje i Rusija predložile suprotstavljene koncepte za Kosovo

F
9.5.2007. u 09:28
0
0
UN: Zapadne zemlje i Rusija predložile suprotstavljene koncepte za Kosovo
0
UN: Zapadne zemlje i Rusija predložile suprotstavljene koncepte za Kosovo
Foto: AP
Sjedinjene Države i evropske članice Vijeća sigurnosti UN-a sastavile su u optjecaj prijedlog s 13 elemenata koje bi trebala sadržavati buduća rezolucija UN-a o Kosovu, temeljem koje bi gotovo dva miliona kosovskih Albanaca dobilo vlastitu državu, izvijestio je u utorak Reuters pozivajući se na dokument koji je pribavio.
Rusija, koja se protivi nezavisnosti Kosova, također je podijelila vlastiti koncept za rezoluciju, u kojem ističe kako je prerano za odluku o statusu otcjepljene pokrajine Srbije i poziva na "nužnost nastavka pregovora".

SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Belgija, Slovačka i
Njemačka, koja predsjedava Evropskom unijom, u optjecaj su stavile 13 tačaka "mogućih elemenata nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu", koja će biti prihvaćena u okviru Poglavlja 7. Povelje UN-a koje regulira uporabu sile, i njezine će odredbe biti obavezujuće.

Ključna mjera je prihvaćanje preporuka o budućem statusu Kosova koje je dao posrednik UN-a Martti Ahtisaari, prema kojima bi se Kosovu dala praktična nezavisnost pod nadzorom Europske unije.

U svjetlu snažnog protivljenja Srbije Ahtisaarijevu planu, u
prijedlogu zemalja Zapada ističe se kako je donošenje mjera o Kosovu protiv volje Beograda "poseban slučaj" zbog "nasilja i represije 1990-ih godina".

U nacrtu s 13 elemenata, također se poziva na "hitnu potrebu" ostvarivanja napretka na povratku izbjeglica i onih koji su protjerani iz svojih domova, poglavito pripadnika srpske manjine.

Također se predviđa zamjena većine privremenih odredbi, uvedenih rezolucijom UN-a 1244 iz 1999., koje postavljaju mjerila za manjinska prava i suzbijanje nasilja, na što je Rusija kontinuirano upućivala prigovore.

Ključna tačka ruskog koncepta rezolucije je priznanje "sadašnje nedovršenosti političkog procesa za utvrđivanju budućeg statusa Kosova i nužnost nastavka pregovora između Beograda i Prištine s uravnoteženim međunarodnim posredovanjem primarno usmjerenim na zaštitu manjinskih prava".

Američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad, koji u maju predsjedava Vijećem sigurnosti, potvrdio je kako je papir s prijedlozima Zapada u petak podijeljen svim članicama Vijeća, te najavio kako "raspravu o njemu očekuje u idućih nekoliko dana".

Na pitanje novinara o prijetnji Rusije da će vetom zaustaviti
rezoluciju o nezavisnosti Kosova, Khalilzad je kazao kako ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin "s njim nije raspravljao o vetu", te kako su njihove dosadašnje rasprave protekle u "duhu suradnje".

Analitičari ocjenjuju kako bi rasprava o rezoluciji UN-a o Kosovu mogla dostići vrhunac u vrijeme sastanka na vrhu Skupine osam industrijski najrazvijenih zemalja (G-8), koji se održava Njemačkoj od 6. do 8. juna, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: