Svijet
0

UN zahtijeva da Izrael okonča blokadu Gaze

FENA
Zvaničnik Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć u pojasu Gaze John Ging apelirao je sinoć na Izrael da olakša ograničenja na transport dobara na tu palestinsku teritoriju, označivši ih razornim za palestinski narod.

U potpunosti je neadekvatna količina dobara koju Izrael dozvoljava da se prebaci u pojas gdje žvi 1,5 miliona Palestinaca, upozorio je Ging.

" To ima vrlo razoran utjecaj na fizičke uvjete i na svijest ljudi," dodao je.

Izrael, s druge strane, tvrdi da dozvoljava isporuku veće količine hrane i lijekova od završetka trosedmične ofanzive na ciljeve Hamasa, 18. januara. U ofanzivi je, kako podsjeća Reuters, uništeno oko 5.000 kuća i ubijeno više od 1.400 ljudi, uključujući 960 civila, sudeći po izvještajima palestinske organizacije za ljudska prava.

Izrael, međutim, osporava te podatke, tvrdeći da većina poginulih nisu civili, kako tvrde Palestinci.

Na izraelskoj strani je poginulo 13 ljudi, uključujući deset vojnika. Oko 80 posto Palestinaca je sada zavisno od pomoći sa strane i pristup dobrima je i dalje ozbiljan problem.

"Nama je potreban pristup. To je problem broj jedan. To je problem broj dva, i to je problem broj tri. Dok ga ne dobijemo, ništa nije toliko važno kao rješenje problema pristupa", rekao je Ging.

Izrael, s druge strane, brine da će otvaranje granica pomoći Hamasu da prokrijumčari više oružja i municije na svoju teritoriju.

Ging smatra da svi granični prijelazi iz Izraela u pojas Gaze moraju biti otvoreni, a trenutno su otvoreni samo neki, i to ograničeno, za samo neke ljude i dobra.

Ne samo da se ne dozvoljava isporuka luksuzne robe, u šta spadaju cigarete i čokolade, Izrael ne dozvoljava ni transport cementa i čelika za obnovu razrušenog pojasa, tvrdeći da će se od tog materijala graditi bunkeri.