Šri Lanka
0

UN zabrinut za 100.000 civila u ratnoj zoni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjeni narodi izrazili su u utorak "duboku zabrinutost" za sudbinu 100.000 civila zaglavljenih u ratnoj zoni na sjeveroistoku Šri Lanke, gdje vladina vojska priprema konačan obračun protiv tamilskih separatističkih pobunjenika.
  • Nakon informacija prema kojima su Tigrovi za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE) potpuno stjerani u tjesnac, mnogo bliže tamilskim civilima, postoji veći rizik da svi izgube živote, navodi se u saopćenju specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za prava izbjeglica Waltera Kalina, javio je AFP.

Nakon tri mjeseca vojne ofanzive, predstavljene kao "konačna", Tamilski tigrovi su stjerani na 20 kilometara kvadratne površine u zoni Mullaittivua, na sjeveroistoku zemlje.

Međutim, "oni nastavljaju da koriste civile kao ljudske štitove", izjavio je u ponedjeljak general Udaya Nanayakara, glasnogovornik oružanih snaga Šri Lanke, objavljujući da je 525 pobunjenika ubijeno od petka u posljednjim sukobima.

U ratu u Šri Lanki, koji traje već trideset sedam godina, ubijeno je preko 70.000 osoba, od kojih 2.800 civila od 20. januara, saopćio je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Navi Pillay.