Svijet
0

UN: Više od 70 zemalja podržava moratorij na smrtnu kaznu

FENA
U Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda više od sedamdeset zemalja podržava prijedlog rezolucije kojom se traži moratorij na smaknuća, u cilju potpunog ukidanja smrtne kazne, objavio je u četvrtak jedan talijanski diplomat.

Giuseppe Manzo, savjetnik talijanske diplomatske misije u UN-u, rekao je da 72 zemlje podržavaju prijedlog, koji se u četvrtak našao pred Komisijom za ljudska prava Generalne skupštine.

On je rekao da bi tekst koji propisuje da smrtna kazna "kompromitira ljudsko dostojanstvo", te da nema dokaza o "odbrambenom efektu", trebao biti dostavljen na glasanje komisiji tokom ovog mjeseca, prije nego ga izglasaju 192 zemlje članice Generalne skupštine.

Prijedlog poziva države, koje provode smrtnu kaznu, da "upotrijebe moratorij na smaknuća, u cilju potpunog ukidanja smrtne kazne".

On također zahtijeva da se "ograniči praksa i smanji broj zločina za koje se može zahtijevati smrtna kazna".

Italija, koja se u januaru pridružuje Vijeću sigurnosti na dvije godine, obećala je da će iskoristiti ovo vrijeme da dobije rezoluciju o moratoriju.

Dvadeset sedam zemalja Evropske unije također se obavezalo da će usvojiti rezoluciju protiv smrtne kazne.

Dva prethodna pokušaja u usvajanju takve rezolucije u Generalnoj skupštini su propala 1994. i 1999.

Prema Amnesty Internationalu, 133 zemlje su ukinule smrtnu kaznu, dok 64 zemlje praktikuju tu kaznu, mada je broj država koji je godišnje praktikuje manji od ove brojke.