Svijet
0

UN: Vijeće sigurnosti približio se usvajanju sankcija protiv Irana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće sigurnosti UN-a se usprkos rezervama dijela nestalnih članica sinoć približilo prihvaćanju treće rezolucije s dodatnim sankcijama Iranu zbog njegovog odbijanja da prekine svoj nuklearni program, a razgovori se nastavljaju u petak.

Izaslanici Velike Britanije i Francuske, predlagača rezolucije, te SAD-a, izjavili su u četvrtak navečer nakon zatvorenih konsultacije Vijeća da se razgovori nastavljaju u petak, a glasanje bi moglo uslijediti u subotu.

"Namjera nam je da se o rezoluciji glasa što prije, vjerojatno u subotu", rekao je britanski ambasador John Sawers.

Nacrt rezolucije već je ranije usaglasilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, te Njemačka na sastancima u Berlinu i Washingtonu.

Predlagači rezolucije su rekli da imaju dovoljno podrške među 10 nestalnih članica za prihvatanje dokumenta, za što je potrebno devet glasova, bez veta.

Ambasador Sawers je najavio da su predlagači spremni za još razgovora kako bi osigurali što širu podršku za rezoluciju kojom se obnavlja zahtijev Vijeća sigurnosti UN-a Teheranu da prekine obogaćivanje urana, za koji se strahuje da može poslužiti stvaranju nuklearnog oružja.

Iran insistira de je njegov program miroljubive naravi, namijenjen samo proizvodnji goriva za nuklearke.

Nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - Indonezija, Libija, Vijetnam i Južnoafrička Republika - izrazile su rezerve prema potrebi uvođenje trećeg paketa sankcija otkako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila o napretku da se Iran privoli na iznošenje podataka o svojim ranijim nuklearnim aktivnostima.

Prema diplomatskim izvorima iz UN-a, Vijetnam je predložio amandmane na nacrt s kojima bi se ojačala uloga IAEA-e u iranskome nuklearnom slučaju.

Južna Afrika obećala je pokroviteljima rezolucije odgovor do petka ujutro, nakon razgovora francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegovog kolege iz JAR-a Thabo Mbekija u Capetownu.

JAR je upozorila na opasnost da Teheran zbog novih sankcija prekine saradnju s IAEA-om.

Ambasador Indonezije pri UN-u Marty Natalegawa zauzeo je još čvršći stav prema sankcijama, naznačivši mogućnost suzdržanosti svoje zemlje kod glasanja, a isto bi mogla učiniti i Libija, navode diplomati.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin, čija zemlja ima bliske gospodarske i energetske veze s Iranom, izjavio je da je Vijeće obvezno uvesti sankcije zbog prkošenja Teherana volji međunarodne zajednice.

Kina je u četvrtak obznanila stajalište da nove sankcije UN-a ne bi trebale potkopati trgovinu, dok se navodno priprema potpisivanje energetskog sporazuma jedne kineske tvrtke s Iranom, vrijednog 16 milijardi dolara.

Nacrt rezolucije uključuje zabranu putovanja iranskim dužnosnicima povezanim s nuklearnim ili raketnim programom, inspekciju tovara koji se prevozi u Iran ili iz Irana, te članice UN-a poziva na oprez pri davanja kredita za trgovinu s Iranom.