{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN usvojio rezoluciju o suđenju odgovornima za ratne zločine u Gazi

F
3.7.2015. u 19:44
133
15
UN usvojio rezoluciju o suđenju odgovornima za ratne zločine u Gazi
133
UN usvojio rezoluciju o suđenju odgovornima za ratne zločine u Gazi
Foto: Arhiv
Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojilo je u petak većinom glasova rezoluciju koja poziva da se sudi odgovornima za ratne zločine počinjene za vrijeme sukoba u Gazi u augustu 2014.
Rezolucija koju je prezentirao Pakistan, dobila je podršku 45 zemalja, među kojim su Francuska, Velika Britanija i Njemačka. Samo je SAD glasao protiv a pet zemalja je bilo suzdržano.

Ova rezolucija je uslijedila nakon objavljivanja izvještaja UN-ove istražne komisije o sukobu u Gazi koja je zaključila da je bilo "mogućih ratnih zločina".

"Prikupljene informacije ukazuju na to da su Izrael i naoružane palestinske grupe kršile međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava što je u nekim slučajevima dovelo do ratnih zločina", izjavila je predsjednica komisije Mary McGowan Davis prezentirajući izvještaj 29. juna.

Rezolucija ne određuje počinioce zločina, ali "ističe da je neophodno da svi odgovorni za kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava odgovaraju za svoja djela, uz pomoć odgovarajućih, pravičnih i nezavisnih nacionalnih i internacionalnih mehanizama kaznenog prava".

Rezolucija zahtijeva od Izraelaca i Palestinaca da "potpuno sarađuju uz preliminarnu instrukciju Međunarodnog kaznenog suda kao i sa svakom kasnijom istragom koja bi mogla biti otvorena".

Oko 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi. Na izraelskoj strani, 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: