Svijet
0

UN usvojio rezoluciju o saradnji s Vijećem Evrope

FENA
Pozivajući na tješnju saradnju između Generalne skupštine UN-a i Vijeća Evrope, nova rezolucija na četiri stranice hvali Vijeće Evrope zbog konkretnih inicijativa, kao što je stupanje na snagu Konvencije VE o borbi protiv trgovine ljudima i kampanja VE za borbu protiv nasilja nad ženama, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

"Neki ljudi tvrde da bi svijet suočen s ekonomskom krizom i terorističkom prijetnjom trebalo da ima više prioritete od ljudskih prava. Ništa pogrešnije nije od takvog stava. U vremenima poput ovih postoji čak i veća potreba za poštovanje vrijednosti humanosti, pravde, jednakosti, solidarnosti i uzajamnog poštovanja", izjavio je glavni tajnik Vijeća Evrope Terry Davis tokom rasprave u Generalnoj skupštini uoči glasanja.

Među ostalim konkretnim akcijama, rezolucija ohrabruje na dodatnu saradnju između dvije organizacije na polju borbe protiv pranja novca, cyber kriminala i korupcije i poziva na tješnje zajedničke napore na promociji demokratije i dobre vladavine, preporučujući snaženje veza, naprimjer, između UN-ove Dekade obrazovanja za održivi razvoj i projekta Vijeća Evrope za demokratsko građansko društvo i ljudska prava, navodi se u saopćenju.

Rezolucija je "dobra ilustracija činjenice da Evropa nije usamljena. Znamo da smo dio većine ovdje u Generalnoj sklupštini UN-a", izjavio je Terry Davis, navodi se u saopćenju u utorak.