Svijet
0

UN upozorio: Rekordna proizvodnja heroina u Afganistanu

FENA
U Ujedinjenim nacijama u New Yorku ocijenjeno je da bi veliki porast proizvodnje heroina u Afganistanu mogao izazvati i lančane reakcije širom svijeta.

Svjetske zdravstvene organizacije treba da se pripreme za povećan broj smrtnih slučajeva, kao posljedice prekomjernog uzimanja droge, upozoreno je iz UN-a.

"Ogromne zalihe afganistansog opijuma verovatno će rezultirati time da će ulice biti preplavljene drogom", saopćio je u četvrtak šef Ureda za droge i kriminal pri UN-u Antonio Maria Costa.

Proizvodnja sirovog opijuma u Afganistanu ove godine dostigla je 6.100 tona, čak 45 posto više nego 2005., što tu državu na jugu Azije, mučenu oružanim sukobima, čini bez premca najvećim proizvođačem sirovine za dobijanje heroina.

Istovremeno južni dio Afganistana, u kojem je u toku bespoštedna borba za prevlast između talibana i američkih snaga, predstavlja centar kriminala, korupcije i terorizma, što čitav region polako ali sigurno vuče u ponor novih sukoba.

Novac dobijen prodajom heroina već decenijama predstavlja jedan od najznačajnihih izvora finansiranja najrazličitijih organizacija s očiglednim vezama s terorizmom.