Svijet
0

UN upozorio na dugotrajni rast cijena hrane

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Direktorica UN-ovog svjetskog programa hrane (WFP) upozorila je da bi rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda mogao biti nastavljen do 2010. Josette Sheeran okrivila je za rast cijena nagla poskupljenja energenata i žitarica, posljedice klimatskih promjena i potražnju za bološkim gorivima, javio je BBC.

Sheeran je već upozorila da WFP razmatra planove racioniranja snabdijevanja hranom zbog nestašica.

Cijene nekih prehrambenih proizvoda porasle su za 40 posto u prošloj godini a WFP strahuje da će najsiromašniji kupovati manje hrane, hranu sa slabijom nutricionističkom vrijednošću ili će biti prisiljeni da se oslone na pomoć.

Govoreći novinarima nakon što je izvijestila Evropski parlament, Sheeran je izjavila kako njenoj agenciji treba dodatnih 375 miliona dolara za projekte pomoći u hrani u ovoj godini i 125 miliona dolara za njen transport.

Ona je izjavila kako ne vidi brzo rješenje za visoke cijene hrane i goriva.

"Procjena s kojom se suočavamo je da će visoke cijene hrane potrajati barem narednih nekoliko godina", kazala je.

Sheeran je izjavila da su globalne zalihe hrane - na najnižem nivou u posljednjih 30 godina - dovoljne da pokriju potrebe za vanrednim isporukama za 53 dana, u poređenju sa zalihama za 169 dana u 2007.

Među faktorima koji doprinose visokim cijenama hrane je i proizvodnja biološkog goriva.

Sheeran tvrdi da je potražnja za biološkim gorivima povećala cijene hrane za proizvode poput palminog ulja.

Ona tvrdi kako vlade trebaju "pažljivije razmotriti vezu između ubrzanja upotrebe bioloških goriva i zaliha hrane i trebaju više razmišljati o tome".

WFP tvrdi kako su zemlje u kojima se očekuje da će rast cijena hrane imati najviše posljedica Zimbabve, Eritreja, Haiti, Džibuti, Gambija, Tadžikistan, Togo, Čad, Benin, Burma, Kamerun, Niger, Senegal, Jemen i Kuba.