Svijet
1

UN: Upala pluća je glavni uzrok smrtnosti djece

FENA
Upala pluća je glavni uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina u svijetu i predstavlja 18 posto od 6,9 miliona smrtnih slučajeva godišnje, saopćio je UNICEF u petak u Ženevi, prije 4. svjetskog dana upale pluća, koji se obilježava 12. novembra.

Jedno "dijete umire od posljedica upale pluća svakih 25 sekundi, što predstavlja 3.400 smrtnih slučaja dnevno", izjavila je jedna glasnogovornica UNICEF-a.

Upalu pluuća mogu prouzročiti bolesti protiv kojih postoji vakcina, kao što su ospice i veliki kašalj.

Oko 85 posto djece u svijetu zaštićeno je od ovih bolesti, dok je 15 posto ostalo nezaštićeno jer se radi o najsiromašnijim.

Manje od jedne trećine djece oboljele od upale pluća u zemljama u razvoju liječeno je antibioticima. Bolest se može liječiti ako se brzo dijagnosticira, podsjeća UNICEF.

Dr. Mickey Chopra, dužnosnik u sektoru zdravstva u UNICEF-u, smatra da "vlade moraju ozbiljno shvatiti prijetnju koju predstavlja upala pluća i najsiromašnijima osigurati adekvatne vakcine i liječenje.

Do kraja 2012. godine 12 miliona djece iz najsiromašnijih zemalja dobit će vakcinu potiv upale pluća, saopćila je organizacija Gavi Alliance, državno-privatno partnerstvo koje ima za cilj da poboljša postotak vakcinacije u svijetu.

Do danas je 21 siromašna zemlja dobila ovu vakcinu, a cilj je da je dobije još 50 zemalja do 2015.

Svjetski dan upale pluća obilježen je prvi put 12. novembra 2009.

Vezani članci