Svijet
0

UN u ponedjeljak i utorak o globalnoj krizi hrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon predsjedat će u ponedjeljak i utorak u Bernu sastankom čelnika 27 agencija, programa i zaklada Ujedinjenih naroda posvećenom svjetskoj krizi hrane, najavio je u petak glasnogovornik Ujedinjenih naroda u Ženevi.

"Svjetska kriza hrane i rješenja koja Ujedinjeni narodi mogu donijeti bit će u središtu razgovora", zatvorenih za javnost u ponedjeljak i utorak u Bernu, najavila je glasnogovornica UN-a Elena Ponomareva.

Javnost će o sadržaju razgovora više doznati u utorak ujutro kada će Ban Ki-moon, izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu (WFP) Josette Sheeran, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Jacques Diouf održati konferenciju za novinare.

Sheeran i Diouf ovog su tjedna uputili alarmantne pozive za pomoć najugroženijima, prenose agencije AFP i Associated press.

Pojavilo se "novo lice gladi", kazala je Sheeran "jer su mnogi milijuni ljudi, koji do unatrag šest mjeseci nisu bili u kategoriji gladnih, gurnuti u nju".

Izvršna direktorica WFP-a rekla je u četvrtak da UN-ova agencija mora pribaviti 40 posto više novca za hranu zbog rasta cijena.

Početni proračun WFP-a, koji redovito pomaže hranom 80 do 90 milijuna ljudi u svijetu, iznosio je 3,1 milijarde dolara no sada ga mora nadopuniti sa 755 miliona dolara samo zbog rasta cijana hrane.

Potrebno je još 418 miliona za "novih 2,5 milijuna gladnih ljudi" u Afganistanu, za iračke izbjeglice u Siriji i drugdje. Ukratko, WFP-u treba za 2008. najmanje 4,3 milijardi dolara, ističe Sheeran.

Predsjednik FAO-a predložio je u petak, u intervjuu za njemački dnevnik, da međunarodna zajednica počne subvencionirati poljoprivrednike Trećeg svijeta kad već subvencije primaju proizvođači s razvijenog Sjevera.

"Moramo stvoriti jednake uvjete za sve", rekao je Diouf za Sueddeutsche Zeitung i pozvao da "donatori iz međunarodne zajednice" počnu subvenicionirati poljoprivrednike iz Trećeg svijeta.

"Ako to ne ide, valja ukinuti subvencije svima. Neprihvatljivo je da siromašni postaju još siromašniji", rekao je Diouf.

Na novinarsko pitanje tko su "profiteri" krize hrane koja je odjednom izbila, Diouf je identificirao "velike trgovinske lance i poslovne ljude koji prodaju robu po visokim cijenama", zatim "spekulante na zatvorenim tržištima koji zarađuju goleme novce".

UN je pozvao ovoga tjedna međunarodnu zajednicu da se mobilizira protiv "tihog tsunamija", što je naziv za globalnu krizu hrane koja će u gladne pretvoriti nove milijune ljudi.

Nemiri zbog gladi izbili su zadnjih mjeseci u brojnim zemaljama Afrike, Azije i Kariba, nakon rasta cijena poljoprivrednih proizvoda, prenosi Hina.

Ban Ki-moon održat će u Ženevi u Palači naroda konferenciju za javnost na temu "Jesu li razvojni ciljevi osuđeni na neuspjeh?".