{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"UN treba priznati palestinsku državu"

S
12.7.2009. u 16:08
0
4
"UN treba priznati palestinsku državu"
0
"UN treba priznati palestinsku državu"
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana pozvao je Savjet bezbjednosti UN da u određenom vremenskom periodu prizna palestinsku državu, čak i u slučaju da Izraelci i Palestinci ne postignu međusobni dogovor.
"Nakon fiksnog vremenskog roka rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN treba proglasiti usvajanje rješenja, kojim je predviđeno uspostavljanje dvije države", rekao je Solana juče tokom predavanja u Londonu u vrijeme kada su pregovori između Izraela i Palestinaca u zastoju.

Solana je dodao da bi u rješenje trebalo da spadaju pogranični parametri, izbjeglice, kontrola nad gradom Jerusalimom i bezbjednosni sporazumi.

Palestinci su saopštili da ne žele da pokreću mirovne pregovore osim u slučaju obustavljanja aktivnosti oko jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Zastupajući povratak Izraela u granice prije početka rata sa Egiptom, Sirijom i Jordanom 1967. godine tokom kojeg je zauzeo Zapadnu obalu, Solana je naglasio da bi posrednici trebalo da uspostave vremnski rok za postizanje mirovnog sporazuma.

"Ukoliko strane učesnice u pregovorima ne mogu da se pridržavaju vremenskog okvira onda bi trebalo da bude predloženo rješenje, koje podržava međunarodna zajednica", rekao je Solana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: