Javier Solana poručio
0

"UN treba priznati palestinsku državu"

SRNA
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana pozvao je Savjet bezbjednosti UN da u određenom vremenskom periodu prizna palestinsku državu, čak i u slučaju da Izraelci i Palestinci ne postignu međusobni dogovor.

"Nakon fiksnog vremenskog roka rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN treba proglasiti usvajanje rješenja, kojim je predviđeno uspostavljanje dvije države", rekao je Solana juče tokom predavanja u Londonu u vrijeme kada su pregovori između Izraela i Palestinaca u zastoju.

Solana je dodao da bi u rješenje trebalo da spadaju pogranični parametri, izbjeglice, kontrola nad gradom Jerusalimom i bezbjednosni sporazumi.

Palestinci su saopštili da ne žele da pokreću mirovne pregovore osim u slučaju obustavljanja aktivnosti oko jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Zastupajući povratak Izraela u granice prije početka rata sa Egiptom, Sirijom i Jordanom 1967. godine tokom kojeg je zauzeo Zapadnu obalu, Solana je naglasio da bi posrednici trebalo da uspostave vremnski rok za postizanje mirovnog sporazuma.

"Ukoliko strane učesnice u pregovorima ne mogu da se pridržavaju vremenskog okvira onda bi trebalo da bude predloženo rješenje, koje podržava međunarodna zajednica", rekao je Solana.