Svijet
0

UN traži stalni prekid vatre između Izraela i Libana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je Liban i Izrael da iskoriste okolnosti, koje on smatra povoljnima, da pokrenu naprijed stalni prekid vatre i riješe svoje sporove, navodi se u izvještaju objavljenom ove sedmice.

U tom izvještaju o provedbi rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti, koja je okončala rat u ljeto 2006. između Izraela i Hezbollaha, Ban je izrazio zadovoljstvo "prekidom nasilja i neprijateljstava" između dviju zemalja i činjenice da "mir treba da preovlada".

"Međutim, jasno je da se više napretka moglo postići nakon usvajanja rezolucije 1701", dodao je on.

"Opće poboljšanje situacije u Libanu, kao i trajna stabilnost u operativnoj zoni i ohrabrujući regionalni izgledi stvaraju okoliš koji Izrael i Liban moraju iskoristiti kako bi se postigli smjeli pomaci ka stalnom prekidu vatre i dugoročnom rješenju, kako to propisuje rezolucija 1701", navodi se u izvještaju glavnoga tajnika UN-a.

Ova rezolucija iz augusta 2006. dovela je do prekida neprijateljstava, ali ne i do stalnoga prekida vatre. Proveden je centralni dio te rezolucije, koji se sastojao u postepenom povlačenju izraelskih snaga iz južnog Libana i zamjenom sa snagama libanske vojske, uz znatno ojačanu podršku FINUL-a, Međunarodnih snaga UN-a u Libanu.

Glavni tajnik UN-a zabrinut je prisustvom oružanih skupina koje djeluju u Libanu mimo državne kontrole, što predstavlja "izazov po stabilnost i suverenitet Libana".

On također poziva Izrael da "odmah prekine sva vojna nadlijetanja libanske teritorije, što predstavlja kršenje suvereniteta Libana i rezolucije 1701, što izaziva tenzije kod stanovništva i podriva kredibilitet FINUL-a i libanske vojske".