Svijet
0

UN traži sedam milijardi dolara za humanitarne operacije u svijetu

FENA
Ujedinjene nacije su u ponedjeljak zatražile 7,1 milijardu dolara za svoj humanitarni rad širom svijeta u idućoj godini, dok su Sudan i njegova nemirna regija Darfur na prvom, a Afganistan na drugom mjestu prioriteta.

Novac će biti usmjeren u pružanje hitne pomoći poput šatora, vode i lijekova za 48 miliona ljudi u 25 zemalja, saopćio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je zatražio od zemalja da ne ukidaju humanitarne donacije dok se bore protiv ekonomskih nevolja kod kuće, javio je AP.

"Globalna recesija izazvala je zabrinutost da bi finansiranje humanitarne pomoći moglo opasti u 2010. Tražim od država članica i privatnih donatora da učine sve kako se tako nešto ne bi dogodilo", navodi Ban u saopćenju za javnost.

Svjetska organizacija želi 1,9 milijardi dolara za finansiranje operacija u Sudanu iduće godine, što predstavlja pad s 2,2 milijardi dolara koliko je zatraženo za 2009.

Humanitarne grupe i UN-ove agencije odgovorne su za ispunjavanje osnovnih potreba miliona Sudanaca na jugu i zapadu zemlje, gdje su godine etničkih sukoba dovele do raširenog raseljavanja i siromaštva.

UN za Afganistan želi 871 milion dolara za pomoć povratku izbjeglica i subvencioniranje farmera koji se bore protiv suše i neprestane nestabilnosti osam godina nakon američkog svrgavanja talibana.

Suma je povećana skoro za trećinu sa 665 miliona dolara koliko je UN u prošloj godini zatražio za Afganistan i stavlja tu zemlju na drugo mjesto liste prioriteta iza Konga (828 miliona dolara) i Somalije (689 miliona).

Apel za pomoć najviše je porastao za Jemen, za koji UN želi 77 miliona dolara kako bi se pomoglo desecima hiljada civila protjeranih iz svojih domova u posljednjim mjesecima vladine ofanzive protiv pobunjenika na sjeveru.

Prošle godine je UN prvobitno zatražio od donatora sedam milijardi dolara, ali su dodatni apeli povećali ukupnu cifru na 9,7 milijardi dolara dok su sukobi u Pakistanu, Šri Lanki i na palestinskoj teritoriji Gazi povećali zahtjeve za humanitarnu pomoć.

Svjetska organizacija je saopćila da je primila tek nešto manje od dvije trećine sume koju je tražila.