Madrid
0

UN traži rješenje za prehrambenu krizu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri i čelnici iz stotinjak zemalja sastali su se u ponedjeljak u Madridu na konferenciji UN-a na kojoj će zacrtati buduće djelovanje radi suzbijanja svjetske prehrambene krize koju pogoršavaju i loše gospodarske prilike, javljaju agencije.

Nije postignut velik napredak u dosadašnjoj borbi protiv gladi, rekao je španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos na otvorenju skupa, pripisavši probleme poskupljenju hrane u 2008. i međunarodnoj finansijskoj krizi.

Konferencija treba potaknuti "drastičnu promjenu u rješavanju pitanja gladi", kazao je Jacques Diouf, glavni direktor UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO), u razgovoru za dnevnik El Pais.

Skup, na kojem sudjeluju UN-ovi dužnosnici, izaslanici međunarodnih agencija i civilnog društva, trebaju u utorak zatvoriti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Susret u Madridu je "prigoda da se donesu konkretne odluke" nakon lanjskih obećanja s konferencije FAO-a u Rimu, istaknuo je Diouf, prenijela je Hina.

Zemlje članice FAO-a obavezale su se na susretu na Rimu u junu 2008. da će do 2015. prepoloviti broj gladnih u svijetu, ali su svoja obećanja popratile tek ograničenom novčanom potporom.

Danas u svijetu ima oko 960 miliona neuhranjenih, a više od 100.000 ljudi svaki dan umire zbog gladi, po podacima UN-a. Skup će završiti "Madridskom deklaracijom" u kojoj će se zacrtati smjernice za buduće djelovanje.

Završni dokument će predstaviti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"Zadnjih desetljeća često se zaboravljalo da je samo korak od obilja jeftine hrane do kritične nestašice koja vodi do gladi", izjavila su dvojica čelnika u komentaru koji je u ponedjeljak objavio International Herald Tribune.