Svijet
0

UN traži od Sjeverne Koreje da odustane od nuklearne probe

FENA
Stručnjaci Vijeća sigurnosti UN-a postigli su sporazum u četvrtak navečer o izjavi kojom se traži od Sjeverne Koreje da odustane od svoje planirane nuklearne probe i odmah se vrati razgovorima o prekidu svog programa razvoja nuklearnog oružja, ali tekst treba da dobije konačno odobrenje članica Vijeća.

Japanski ambasador u UN-u Kenzo Oshima izjavio je kako će tekst "najvjerovatnije" biti usvojen i pročitan u petak ujutro nakon što svjetske prijestonice daju konačno odobrenje, javio je AP.

"Ima nekih promjena, nekih sugestija od članica, ali je u osnovi je očuvana suština prvobitnog nacrta koji smo predstavili na raspravi", kazao je.

U prvobitnom japanskom nacrtu teksta izražava se "duboka zabrinutost" zbog sjevernokorejske objave od utorka da će izvesti nuklearnu probu i traži se od Sjevera da to ne čini.

Njime se upozorava Pjongjang da će nuklearna proba navući međunarodnu osudu, "ugroziti mir, stabilnost i sigurnost u regiji i šire" te dovesti do izvjesnih akcija Vijeća.

Japanski nacert rezolucije također traži od Sjeverne Koreje da se odmah vrati šestostranim razgovorima i radi na provedbi sporazuma iz septembra 2005. u kojem je Sjever obećao da će odustati od svoga nuklearnog programa u zamjenu za pomoć i sigurnosne garancije. Šestostrani razgovori uključuju dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kinu, Japan i Rusiju.

Sjeverna Koreja je bojkotirala šestostrane pregovore godinu dana, razbješnjena američkim finansijskim restrikcijama nametnutim zbog navodnih nelegalnih aktivnosti Sjevera kao što su pranje i krivotvorenje novca.

Oshima je izjavio kako se tek treba dogovoriti da li će Vijeće sigurnosti objaviti tekst kao predsjedničku izjavu ili izjavu za štampu. Predsjedničke izjave postale su dijelom zvaničnih reakcija Vijeća, ali izjave za štampu to nisu, iako odražavaju jednoglasan stav Vijeća sigurnosti.

Iako sve članice Vijeća smstraju mgućnost obavljanja sjevernokorejske probe alarmantnom, postoje različiti stavovi o tome kako pristupiti najavi iz Pjongjanga.

Američki ambasador John Bolton izjavio je kako Sjedinjene Države žele "snažan odgovor" Vijeća sigurnosti, a ne samo "komad papira". Kina, Rusija i Japan nagovijestili su, međutim, kako žele blaži početni odgovor.