{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN traži od SAD-a krivični progon privatnih zaštitara koji počine zločin

F
11.10.2007. u 13:12
0
0
UN traži od SAD-a krivični progon privatnih zaštitara koji počine zločin
0
UN traži od SAD-a krivični progon privatnih zaštitara koji počine zločin
Ujedinjene nacije pozvale su u četvrtak američku vladu da osigura da se svaki privatni ugovarač koji načini prekršaj u Iraku krivično goni. Ubistvo 17 Iračana u pucnjavi u kojoj je učestvovala američka sigurnosna firma Blackwater prošlog mjeseca izazvalo je napetosti između Bagdada i Washingtona i dovelo do poziva za strožiju kontrolu privatnih zaštitarskih firmi, koje su u Iraku zaštićene od krivičnog progona, javio je Reuters.
U novom izvještaju o ljudskim pravima Misija UN-a u Iraku zatražila je od američkih vlasti "da istraže izvještaje o ubistvima koja su počinile ptrivatne zaštitarske firme i uspostave efektivne mehanizme kako bi se smatrali odgovornima za situacije u kojima okolnosti koje okružuju ubistva ne pokazuju opravdan razloga za njih".

Izvještaj pokriva razdoblje od aprila do juna i ne spominje konkretno incident od 16. septembra u koji je bio umiješan Blackwater. On je, ipak, skrenuo pažnju na druge izvještaje o pucnjavama u koje su umiješane privatne zaštitarske firme u tromjesečnom periodu, uključujući i jedan o američkoj firmi od 24. maja.

"Američka vlada trebala bi poduzeti korake da osigura da svi prekršaji učinjeni u Iraku od svih kategorija američkih službenika u firmama po ugovoru budu predmetom krivičnog progona na osnovu zakona", navodi se u izvještaju Misije pomoći Iraku UN-a (UNAMI).

Brojni Iračani smatraju privatne zaštitarske kompanije privatnim vojskama koje djeluju s imunitetom. Iračke vlasti su optužile Blackwater za "namjerno ubistvo" 17 Iračana u prošlomjesečnoj pucnjavi, ali sigurnosna firma tvrdi da su njeni službenici reagirali na zakonit način protiv prijetnje konvoju koji su osiguravali.

Ove sedmice, u drugom izvještaju o incidentu u kojem su učestvovali strani zaštitari, dvije žene su ubijene kada se njihovo vozilo previše blizu primaknulo naoružanom konvoju.

Grupa Unity Resources, u australskom vlasništvu i sa sjedištem u Dubaiju, saopćila je kako je vozač zanemario ponovljeni poziv da zaustavi vozilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: