Svijet
3

UN traži da Izrael "hitno obustavi" rušenje palestinskih kuća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Koordinator za humanitarna pitanja UN-a na okupiranoj palestinskoj teritoriji James Rawley je u srijedu izrazio žaljenje zbog toga što je Izrael srušio 30 palestinskih objekata na Zapadnoj obali, pozivajući na "hitnu obustavu ovih rušenja".

Rawley je u saopćenju izrazio "zabrinutost zbog rušenja palestinskih objekata u Jordanskoj dolini u utorak", precizirajući da je uništeno 30 objekata, što je uzrokovalo raseljavanje 41 osobe, od kojih je 24 djece i pogođeno još 20.

"Ova rušenja treba odmah obustaviti. Rušenja padaju utoliko teže što ostavljaju ljude bez krova nad glavom i pogoršavaju njihovu egzistenciju u trenutku kada se vremenski uslovi pogoršavaju", izjavio je zvaničnik UN-a.

Na pitanja novinske agencije AFP, glasnogovornik izraelske vojne uprave nije mogao odmah komentirati ove informacije.

Od početka godine, više od 630 palestinskih objekata je uništeno u istočnom Jerusalemu, u zoni pod potpunom izraelskom kontrolom na Zapadnoj obali, što je dovelo do "prisilnog raseljavanja" 1.035 Palestinaca, od kojih 526 djece, uglavnom u Jordanskoj dolini.

Jordanska dolina se nalazi na 90 posto u zoni pod potpunom kontrolom izraelske vojske koja izdaje dozvole za izgradnju na vrlo restriktivan način, primoravajući palestinsko stanovništvo da tamo gradi bez dozvola, prema Palestincima i organizacijama za odbranu ljudskih prava.