Svijet
0

UN: Svijetu nestaje pitke vode

FENA
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je kako bi svijet uskoro mogao ostati bez zaliha pitke vode.

Na nedavno održanoj konferenciji povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Ban Ki-moon je napomenuo kako je vrlo mala količina vode na Zemlji adekvatna za piće te kako postoji vrlo osjetljiv odnos između vode i bioraznolikosti.

"Živimo u svijetu u kojem sigurnost pitke vode i potražnja za vodom često nadmašuje opskrbu i kvalitetu dostupne vode. Ukoliko nastavimo sa aktuelnim trendovima, budući zahtjevi za vodom neće biti ispunjeni", kazao je glavni sekretar UN-a.

Utvrđeno je kako su voda, hrana, energija i klima blisko povezani te da klimatske promjene s kojima smo suočeni uvelike određuju dostupnost pitke vode rastućoj svjetskoj populaciji.

Prema UN-u, naša je odgovornost zaštititi trenutni nivo bioraznolikosti jer jedino tako možemo očuvati našu opskrbu vodom.

Šume pomažu u zaštiti voda i opskrbi vodom vodnih rezervoara, močvare pomažu u smanjenju opasnosti od poplava, a raznolikost tla na obradivim površinama također pomaže u zadržavanju vode.

Ban Ki-moon je zaključio kako je vrlo važno promišljati pitanje vode u svim budućim aktivnostima urbanog planiranja.

"Integracija prirodnih rješenja u urbanom planiranju može nam pomoći u izgradnji boljih gradova u kojima je maksimalno smanjena opasnost nedostatka vode adekvatne kvalitete", dodao je.