Svijet
0

UN: Suspendovano 100 vojnika

FENA
Suspendovano je više od 100 vojnika iz Šri Lanke iz sastava mirovne misije UN-a na Haitiju, zbog "seksualnih zloupotreba". "Pomenuti vojnici, pripadnici kontingenta Šri Lanke od ukupno 950 vojnika u okviru misije Ujedinjenih nacija za stabilizaciju na Haitiju, biće danas vraćeni u zemlju zbog disciplinskih mjera", izjavila je portparol UN-a Mišel Montas.

Ona je rekla da je odluka donijeta na osnovu "informacija o slučajevima seksualne zloupotrebe koje su počinili pripadnici kontingenta Šri Lanke na više mjesta na Haitiju", javila je u subotu Beta.

Prema njenim riječima, među ženama koje su bile upletene u te slučajeve bilo je i maloljetnih djevojaka. Zajedničku istragu su izveli pripadnici unutrašnje kontrole Ujedinjenih nacija i vlasti Šri Lanke.

Slični skandali su se i ranije dešavali tokom mirovnih misija UN-a između ostalog u Obali Slonovače, Demokratskoj republici Kongo i u Liberiji.

Ujedininjene nacije koje su dugo godina optuživane da ništa ne rade po tom pitanju, prije dvije godine su uvele rigorozne mjere na osnovu kojih je propisano da "hitno vraćanje vojnika u zemlju iz koje dolaze i njihovo kažnjavanje pred domaćim sudom".

Većina od oko 100.000 vojnika raspoređenih u okviru mirovnih misija UN-a širom svijeta ne mogu biti direktno sanksionisani od strane svijetske organizacije i krivično odgovaraju samo pred sudovima svojih zemalja, navode zvaničnici u UN-a.

Ukoliko ih sud u Šri Lanki proglasi krivim, vojnici mogu da budu osuđeni na " težak rad " sa neizvjesnim vremenom trajanja.