Svijet
0

UN sumnjaju u kredibilitet referenduma u Siriji

FENA
Ujedinjene nacije sumnjaju u kredibilitet referenduma u Siriji, kojim je ogromnom većinom odobren novi ustav, izjavio je danas portparol UN Eduardo del Buej.

"Dok bi novi ustav i okončanje monopola vlasti Baas partije mogli biti dio političkog rješenja, referendum se mora održati u uslovima bez nasilja i zastrašivanja", rekao je Del Buej novinarima i dodao da je generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun samo primio k znanju da je referendum održan.

Prema njegovim riječima, "nije izgledno" da će referendum biti prihvaćen kao kredibilan, u kontekstu raširenog nasilja i masovnog kršenja ljudskih prava.

"Stoga, prioritet Sirije mora biti zaustavljanje nasilja, samo će takvi uslovi omogućiti istinski politički proces koji bi izašao u susret demokratskim aspiracijama građana", dodao je Dej Buej.

Sirijski državni mediji objavili su da se 89 posto Sirijaca na referendumu izjasnilo za novi ustav koji je predložio predsjednik Bašar Al-Asad.

Referendum je, kako se smatra, pokušaj sirijskog predsjednika, koji se 11 mjeseci bori protiv pobune u zemlji, da primiri one koji traže njegovu ostavku. Opozicija je bojkotovala glasanje, a Zapad je ocjenio to kao trik vlasti.

U međuvremenu, sirijska vojska nastavila je da granatira utočište pobunjenika - grad Homs, koji je već tri nedelje izložen napadima vladinih snaga nakon što su opozicionari zauzeli neke četvrti. Aktivisti opozicije tvrde da je u proteklih 11 mjeseci u protestima poginulo oko 7.600 ljudi.