Svijet
0

UN strahuje da će se kriza u Pakistanu odraziti u Afganistanu

FENA
Specijalni predstavnik UN-a u Afganistanu Tom Koenigs rekao je u nedjelju kako strahuje da bi se destabilizacija u Pakistanu, gdje su izbili neredi nakon ubistva Benazir Bhutto, mogla odraziti na stanje u Afganistanu.

Na posljednjoj konferenciji za novinare prije definitivnog odlaska iz Afganistana, Koenigs je insistirao na važnosti "regionalne saradnje" za koju smatra da je ugrožena događajima u susjednom Pakistanu.

Zbog ubistva Benazir Bhutto i pobuna koje su uslijedile mogli bi biti odgođeni parlamentarni izbori 8. januara, koji su trebali obilježiti povratak demokratije u Pakistan.

Preostali problemi s kojima je suočen Afganistan su sigurnost u zemlji te borba protiv droge jer je Afganistan prvi svjetski proizvođač opijuma, čija je proizvodnja porasla ove godine za 34 posto, prema izvještaju UN-a objavljenom ovog ljeta.

"Uz takvu ilegalno gospodarstvo, lokalno gospodarstvo ne može napredovati", naglasio je i precizirao da je Afganistan jedna od zemalja s najvećim rastom u Aziji, prenijele su agencije.

Nijemac Koenigs, koji je dvije godine bio predstavnik UN-a u Afganistanu, najavio je svoj odlazak zbog osobnih razloga prije nekoliko sedmica.

Njegov nasljednik još nije imenovan, a spominje se Britanac Paddy Ashdown, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (2002-2005).