UN: Stanovništvu Šri Lanke prijeti glad

S
SRNA
22.6.2017. u 18:17
2
13
UN: Stanovništvu Šri Lanke prijeti glad
2
UN: Stanovništvu Šri Lanke prijeti glad Foto: EPA
Suše i poplave u Šri Lanki dovele su u pitanje hranu za 900.000 ljudi, navodi se u zajedničkom izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Svjetskog programa za hranu UN.
U izvještaju se navodi da su suše koje su Šri Lanku pogodile krajem 2016. godine i u prvoj polovini 2017. godine dovele do propadanja usjeva širom zemlje, naročito riže, koja predstavlja glavni izvor ishrane u zemlji.

"Situacija se dodatno pogoršala usljed obilnih padavina u maju, tako da je sada blizu 225.000 domaćinstava ugroženo kada je snabdijevanje hranom u pitanju", navodi se u izvještaju.

Iz Svjetskog programa za hranu UN navode da bi se situacija u Šri Lanki mogla dodatno pogoršati u slučaju da i u narednoj sezoni propadnu usjevi, uzimajući u obzir nestašicu sjemenja, vode za navodnjavanje, kao i oštećenu infrastrukturu, prenosi Sputnjik.

"Pozivamo na hitno snabdijevanje sjemenom, kao i pomoć u vidu opreme za sijanje i navodnjavanje za sljedeću sezonu, koja traje od septembra do decembra", navodi se u izvještaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: