Najsmrtonosniji mjesec
0

UN: Sirijske snage u novembru ubile 56 djece

SRNA
Jedan od eksperata međunarodne UN istražne komisije o Siriji izjavio je danas da su sirijske snage samo u novembru ubile 56 djece, što je najsmrtonosniji mjesec od sredine marta kada je počelo nasilje u ovoj zemlji.

"Prema pouzdanim izvorima, do sada su sirijske snage ubile 307 djece. Novembar je bio mjesec u kome je ubijen najveći broj djece", izjavio je Paulo Pinerio, ekspert međunarodne istražne komisije tokom specijalne sjednice Savjeta za zaštitu ljudskih prava UN o situaciji o ljudskim pravima u Siriji.

Eksperti, kojima je bilo dozvoljeno da uđu na sirijsku teritoriju, razgovarali su sa više od 200 žrtava, očevidaca i dezertera sirijske vojske u periodu između septembra i novembra.

Pineiro je saopštio da su prikupljeni čvrsti dokazi koji pokazuju da su djeca među žrtvama mučenja i ubistava koja se pripisuju sirijskim snagama bezbjednosti.

"Velike patnje stanovništav unutar i izvan Sirije treba tretirati kao hitno pitanje", izjavio je Pineiro.

UN procenjuju da je od marta 4.000 ljudi ubijeno u krvavoj represiji u Siriji a visoki komesar za ljudska prava, Navi Pilaj, upozorila je se zemlja nalazi na ivici građanskog rata.