Svijet
342

UN: Sirijske snage u Alepu ubijaju žene i djecu; Damask za nedjela okrivljuje teroriste

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: AFP)
Sirijske provladine snage u sklopu zauzimanja ostatka Alepa ubijaju civile, uključujući žene i djecu, tvrdi izvještaj Ujedinjenih nacija, a piše BBC.

Ured UN-a u Siriji tvrdi da su vojnici Bašara al-Asada ubili najmanje 82 civila na područjima Alepa koja su pala pod njihovu kontrolu. Prema informacijama UN-a, među ubijenima je 11 žena i 13 djece.

Pobunjenici koji su istočni dio grada držali posljednje četiri godine nalaze se na korak od poraza.

Zbog velikog broja civila koji se nalaze na istoku grada, UN i Crveni krst apeluju na sirijsku i rusku armiju da prekinu bombardovanje kako bi građani imali siguran izlaz iz trusnog područja.

Rusija je odbacila optužbe da Bašarovi vojnici čine masakr nad civilima, pripisavši ubijanje nedužnih građana drugoj strani, odnosno pobunjenicima i njihovim milicijama.

Više od 98 posto teritorije grada nalazi se pod kontrolom vlade u Damasku.

Alep je bio žrtva žestokih sukoba vojske sirijske vlade i združenih milicija pobunjenika i terorista. U njihovom djelovanju najveće žrtve bili su civili sa obje strane linije.

Bitka za Alep traje već više od četiri godine, a posljednjih mjeseci, nakon što je ruska avijacija oslabila pobunjeničke položaje, sirijska vojska krenula je u akciju oslobađanja teritorija grada pod kontrolom militanata.

Od početka rata u Alepu je ubijeno više od 100.000 vojnika i civila. Sukobi su uzrokovali uništenje Starog grada Alepa koji se nalazi na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.