Svijet
8

UN: Sedamnaest globalnih ciljeva za bolje sutra

Klix.ba
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) zasjeda ove sedmice u New Yorku, a lideri iz cijelog svijeta trebali bi dogovoriti globalnu listu prioritetnih ciljeva koji se odnose na poboljšanje kvaliteta života u cijelom svijetu.

Lista pod nazivom "Sedamnaest održivih razvojnih ciljeva", nadovezat će se na Osam razvojnih milenijumskih ciljeva koje je Generalna skupština usvojila 2000. godine a čija implementacija ističe ove godine.

Novi popis prioriteta na koji će se obavezati članice UN-a izgleda veoma ambiciozno te će biti potrebno mnogo rada da bi se sve ostvarilo. Plan za budućnost izgleda ovako:

1. Iskorjenjivanje siromaštva

Cilj je iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2030. godine. To je nastavak plana UN-a još iz 2000. godine. Ekstremno siromaštvo se definira ako za život imate dnevno 1,50 dolara.

2. Borba protiv gladi

UN je odlučio da se problemima siromaštva i gladi pozabavi odvojeno. Cilj je poboljšati pristup hrani najsiromašnijim i načinima kako proizvesti hranu.

3. Poboljšanje zdravstvenog sistema

Dosadašnje aktivnosti borbe protiv HIV-a i malarije proširit će se na borbu protiv visokog procenta smrtnosti djece, briga o zdravlju majki i borba protiv drugih bolesti.

4. Kvalitetno obrazovanje

Poboljšanje pristupa obrazovanju bit će prioritet kroz projekte besplatnog obrazovanja u srednjoj školi.

5. Rodna ravnopravnost

Iz UN-a naglašavaju da je ovo pitanje od velikog značaja a prioritet je eliminacija nasilja i diskriminacija nad ženama. Svim zemljama će se sugerisati da poboljšaju društveni i ekonomski ugled žena.

6. Čista voda i kanalizacija

UN navodi, da će, ukoliko se nastavi ovaj trend, do 2050. godine svaka četvrta osoba živjeti u zemlji koja će biti pogođena hroničnom nestašicom pitke vode. UN-ov novi plan ima za cilj poboljšanje sanitarnih i higijenskih navika, uključujući pristup svježoj vodi u zemljama u razvoju do 2030. godine.

7. Pristupačna i čista energija

Novi cilj postavljen ove godine je proširiti razvoj i korištenje obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

8. Dostojanstven rad i ekonomski rast

UN je zainteresovan za stvaranje novih radnih mjesta te razvoj poslova koji će biti dovoljno održiv u borbi protiv siromaštva. Prema procjenama UN-a bit će potrebno oko 470 miliona novih radnih mjesta u svijetu na tržištu rada od 2016. godine do 2030. godine.

9. Industrija, inovacije i infrastruktura

Ovaj cilj je usmjeren prvenstveno na izgradnju puteva, željeznica i telekomunikacijskih mreža u zemljama u razvoju.

10. Smanjenje nejednakosti u svijetu

Cilj je što više smanjiti nejednakosti među najsiromašnijim zemljama u usporedbi sa razvijenim i zemljama u razvoju.

11. Održivi gradovi i općine

S obzirom da je na globalnom nivou u posljednjih deset godina porastao broj urbane populacije, te se time stvara problem smještaja, hrane i zapošljavanja, cilj je smanjiti broj ljudi koji žive u gradskim četvrtima do 2030. godine i smanjiti zagađenje koje urbene sredine produciraju.

12. Odgovorno konzumiranje i proizvodnja

Ovaj cilj je širi okvir iz cilja br. 6, a to je da se omogući stanovništvu zemalja u razvoju dostupnost hrane i čiste vode ali i da se obrati pažnja na globalni problem gojaznosti.

13. Klimatske promjene

Cilj održivog razvoja UN-a odnosi se i na efikasno smanjenje stakleničkih plinova i smanjenje štetnih emisija.

14. "Život ispod vode"

Cilj je zaštiti mora i okeane, odnosno biljni i životinjski svijet pod vodom. Procjenjuje se da je oko 40 posto svjetskih okeana pogođeno ljudskom aktivnošću u vidu zagađenja, nekontrolisanog ribarenja i drugih aktivnosti.

15. Život na kopnu

UN je također zainteresovan za zaštitu kopna, uključujući smanjenje krčenja šuma i zaštitu pustinja.

16. Mir, pravda i jake institucije

Cilj je obezbijediti fer i slobodne izbore širom svijeta ali poboljšati odgovornost vlasti na svim nivoima. Naglasak je na borbi protiv korupcije, krađe, podmićivanja i utaje poreza.

17. Partnerstvo za ostvarenje ciljeva

U cilju ostvarenja postavljenih zamisli UN će raditi na globalnom okviru podrške kako bi se sve zacrtano i ostvarilo.