Svijet
0

UN razmišlja o akciji u Pojasu Gaze

FENA
Ujedinjene nacije razmišljaju o upućivanju mirovnih snaga u Pojas Gaze, nakon što su palestinske frakcije Hamas i Fatah pokrenule još jedan val krvavih međusobnih obračuna u kojima je prethodnih dana poginulo oko 70 osoba, rekao je u srijedu uvečer generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Razgovarao sam s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim liderima, među kojima i s predsjednikom Mahmudom Abbasom, o tome. Olmert je zatražio da se što prije upute međunarodne snage, ali s ambasadorima u Vijeću sigurnosti još moramo razmotriti mogućnosti i utvrditi eventualnu misiju tih snaga", rekao je novinarima generalni tajnik UN-a.

Samo u srijedu je u Pojasu Gaze ubijeno 17, a ranjeno pedesetak osoba, nakon što su pristalice Hamasa razorile sjedište Fataha, čime je broj žrtava nasilja, koje traje već sedmicu dana, dostigao brojku od 67, prenijele su agencije.

Konačna odluka o upućivanju mirovnih snaga u Pojas Gaze, kako navode diplomati u New Yorku, očekuje se nakon još jednog kruga komplicirnih konsultacija u Vijeću sigurnosti, ali i država takozvanog bliskoistočnog kvarteta koji, osim UN-a, čine SAD, EU i Rusija.

U te konsultacije će, kako je kazao Ki-moon, biti uključene i brojne arapske države, poput Karata, Egipta, Saudijske Arabije, Jordana i Sirije, kao i organizacija Arapske lige.

Iznenadna akcija Hamasa poremetila je američke planove da na čelno mjesto palestinske političke scene vrate predstavnike Fataha, pri čemu nova eskalacija nasilja predstavlja i kraj vlade koju su te dvije frakcije formirale početkom godine uz posredovanje Arapske lige.

Nakon sedmice dana obračuna, diplomati u UN-u sve češće navode izvještaje s terena prema kojima je Hamas uspostavio gotovo potpuni nadzor nad tim područjem, te zarobio golemi broj vozila i opreme koju su Sjedinjene Države uputile kao pomoć predsjedniku Abbasu.

Istovremeno su američki diplomati u UN-u kazali su kako "postoje ozbiljni dokazi da su posljednje akcije Hamasa organizirane uz materijalnu i vojnu pomoć Irana", što će, pokaže li se tačnim, uz postojeće probleme u Iraku, Libanu i Afganistanu, pretvoriti palestinske teritorije u poprište još jednog "poluotvorenog sukoba" između Teherana i Washingtona.

Hamas se već godinama nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija, zbog čega je u velikoj mjeri obustavljena pomoć SAD-a Palestincima koji žive u Pojasu Gaze, uključujući i oko 36 miliona dolara vrijednu vojnu opremu namijenjenu Abbasovoj gardi.