Svijet
0

UN: Rasprava o seksualnom nasilju nad ženama u ratu

FENA
U Vijeću sigurnosti UN-a danas se održava tematska rasprava na ministarskoj razini pod nazivom "Žene, mir i sigurnost", s težištem na problemu seksualnog nasilja nad ženama u ratovima.

Raspravom, organiziranom na inicijativu SAD-a, predsjedavajuće članice Vijeća sigurnosti u junu, predsjeda američka državna tajnica Condoleeza Rice.

Polazište za današnju tematsku raspravu je Rezolucija 1325 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2000. godine, o ženama, miru i sigurnosti, na ostvarenju čijih ciljeva se bilježi "spor i neujednačen napredak", naveo je američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad u konceptu za raspravu, upućenom u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu 4. juna.

"Sudjelovanje žena u donošenju odluka u rješavanju sukoba i mirovnim procesima nije značajnije povećano, a broj žena vojnih promatrača, civilne policije, kao i izaslanika i posebnih predstavnika glavnog tajnika u mirovnim misijama još je razočaravajuće nisko", kritizira Khalilzad u pismu politiku UN-a koja ni sama ne slijedi ciljeve ugrađene u Rezoluciju 1325 (2000).

Američki ambasador naglasio je da "hitnu pozornost" međunarodne zajednice traži onaj aspekt Rezolucije 1325 u kojem se poziva sve strane u oružanim sukobima na posebne mjere za zaštitu žena i djevojčica od silovanja i drugih oblika seksualnih zloupotreba, te na okončanje nekažnjivosti za te ratne zločine.

"U osam godina, otkako je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo Rezoluciju 1325, seksualno nasilje kao oružje rata bilo je korišteno uz gotovo univerzalnu nekažnjivost", ističe Khalilzad.

On je upozorio da brutalno silovanje postaje opće mjesto u sukobima u postkonfliktnim situacijama, usprkos stalnim osudama i pozivima Vijeća sigurnosti UN-a svim stranama da odmah prestanu sa seksualnim nasiljem.

Khalilzad također ističe da međunarodno humanitarno pravo jasno definira silovanje u oružanom sukobu kao ratni zločin, što je u praksi potvrdio Haški sud (ICTY) za bivšu Jugoslaviju, kao i sud za Ruandu (ICTR).

Masovno silovanje kao oružje rata i etničkog čišćenja primjenjivale su srpske snage u ratu u Bosni i Hercegovini 1992.-1995., a danas se uglavnom događa u oružanim sukobima u Africi.

Iako žrtve većinom prešućuju silovanja, izvori UN-a s terena govore o hiljadama žena koje traže pomoć zbog teških ozljeda od grupnog vojničkog silovanja, te o hiljadama žene i djece koji su zbog silovanja odbačeni od svojih obitelji i seoskih zajednica.

Američki diplomat u pismu navodi primjer pokrajine Kivu, na jugu DR Konga, gdje je zabilježeno 32.000 slučajeva silovanja i drugog seksualnog nasilja, prema navodima podtajnika UN-a za humanitarne poslove Johna Holmesa.

U raspravi o ovom problemu razgovarat će se o načinu prikupljanja informacija s terena i identifikaciji počinitelja, osiguravanju sveobuhvatnijeg izvještavanja UN-a o fenomenu ratnog silovanja, o jačanju mandata mirovnih snaga UN-a za pružanje veće zaštite ženama, razmještaju više žena u mirovne postrojbe UN-a i drugim temama.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice danas će se u sjedištu UN-a na East Riveru bilteralno sastati s glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom, prenosi Hina, a sudjelovat će i na okruglom stolu o stanju u Zimbabveu, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 27. juna.