{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Rasprava o seksualnom nasilju nad ženama u ratu

F
19.6.2008. u 11:38
0
0
UN: Rasprava o seksualnom nasilju nad ženama u ratu
0
UN: Rasprava o seksualnom nasilju nad ženama u ratu
U Vijeću sigurnosti UN-a danas se održava tematska rasprava na ministarskoj razini pod nazivom "Žene, mir i sigurnost", s težištem na problemu seksualnog nasilja nad ženama u ratovima.
Raspravom, organiziranom na inicijativu SAD-a, predsjedavajuće članice Vijeća sigurnosti u junu, predsjeda američka državna tajnica Condoleeza Rice.

Polazište za današnju tematsku raspravu je Rezolucija 1325 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2000. godine, o ženama, miru i sigurnosti, na ostvarenju čijih ciljeva se bilježi "spor i neujednačen napredak", naveo je američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad u konceptu za raspravu, upućenom u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu 4. juna.

"Sudjelovanje žena u donošenju odluka u rješavanju sukoba i mirovnim procesima nije značajnije povećano, a broj žena vojnih promatrača, civilne policije, kao i izaslanika i posebnih predstavnika glavnog tajnika u mirovnim misijama još je razočaravajuće nisko", kritizira Khalilzad u pismu politiku UN-a koja ni sama ne slijedi ciljeve ugrađene u Rezoluciju 1325 (2000).

Američki ambasador naglasio je da "hitnu pozornost" međunarodne zajednice traži onaj aspekt Rezolucije 1325 u kojem se poziva sve strane u oružanim sukobima na posebne mjere za zaštitu žena i djevojčica od silovanja i drugih oblika seksualnih zloupotreba, te na okončanje nekažnjivosti za te ratne zločine.

"U osam godina, otkako je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo Rezoluciju 1325, seksualno nasilje kao oružje rata bilo je korišteno uz gotovo univerzalnu nekažnjivost", ističe Khalilzad.

On je upozorio da brutalno silovanje postaje opće mjesto u sukobima u postkonfliktnim situacijama, usprkos stalnim osudama i pozivima Vijeća sigurnosti UN-a svim stranama da odmah prestanu sa seksualnim nasiljem.

Khalilzad također ističe da međunarodno humanitarno pravo jasno definira silovanje u oružanom sukobu kao ratni zločin, što je u praksi potvrdio Haški sud (ICTY) za bivšu Jugoslaviju, kao i sud za Ruandu (ICTR).

Masovno silovanje kao oružje rata i etničkog čišćenja primjenjivale su srpske snage u ratu u Bosni i Hercegovini 1992.-1995., a danas se uglavnom događa u oružanim sukobima u Africi.

Iako žrtve većinom prešućuju silovanja, izvori UN-a s terena govore o hiljadama žena koje traže pomoć zbog teških ozljeda od grupnog vojničkog silovanja, te o hiljadama žene i djece koji su zbog silovanja odbačeni od svojih obitelji i seoskih zajednica.

Američki diplomat u pismu navodi primjer pokrajine Kivu, na jugu DR Konga, gdje je zabilježeno 32.000 slučajeva silovanja i drugog seksualnog nasilja, prema navodima podtajnika UN-a za humanitarne poslove Johna Holmesa.

U raspravi o ovom problemu razgovarat će se o načinu prikupljanja informacija s terena i identifikaciji počinitelja, osiguravanju sveobuhvatnijeg izvještavanja UN-a o fenomenu ratnog silovanja, o jačanju mandata mirovnih snaga UN-a za pružanje veće zaštite ženama, razmještaju više žena u mirovne postrojbe UN-a i drugim temama.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice danas će se u sjedištu UN-a na East Riveru bilteralno sastati s glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom, prenosi Hina, a sudjelovat će i na okruglom stolu o stanju u Zimbabveu, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 27. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: