Svijet
0

UN priznao djelimičnu odgovornost za izbijanje epidemije kolere na Haitiju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjene nacije priznale su kako su bile umiješane u "donošenje" kolere na Haiti te kako trebaju učiniti mnogo više kako bi prekinuli patnju više od 800.000 zaraženih. Istraživači kažu kako postoji ogroman broj dokaza da je kolera dospjela u rijeke na Haitiju nakon neadekvatnog tretiranja otpadnih voda iz UN-ove mirovne baze.

UN nikada ranije nije preuzeo odgovornost za ovakvo nešto, a izjava o preuzimanju dijela odgovornosti, koju je medijima prenio zamjenik glasnogovornika Farhan Haq u četvrtak, izazvala je pozitivne reakcije, naročito žrtava.

"Ovo je velika pobjeda za hiljade Haićana koji traže pravdu, koji su pisali Ujedinjenim nacijama i poslali ih na sud", rekao je Mario Joseph, advokat za ljudska prava čija je pravna firma zastupala više od 5.000 oboljelih u slučajevima protiv UN-a.

Žalbeno vijeće Federalnog suda u New Yorku potvrdilo je jučer imunitet UN-u prije njihove objave o krivici, a žrtve imaju rok od 90 dana da odluče hoće li se žaliti Vrhovnom sudu.

Navodno je UN optužio lokalnog izvođača radova za propuste prilikom prečišćavanja otpadnih voda, a izložili su i neke mjere koje će biti usvojene kada je riječ o daljnjem postupku prilikom sanitacije kanalizacionog sistema, navodi USA Today.

Kolera je pronađena prvo u centralnom dijelu Haitija. U decembru 2012. godine generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon najavio je inicijativu za iskorjenjivanje kolere sa Haitija i iz Dominikanske republike, vrijednu 2,27 milijardi dolara. Provođenje ovog desetogodišnjeg plana još uvijek nije počelo s obzirom na to da od ukupno planirane sume novca u fondu ima tek 307 miliona dolara.

Kolera je na Haitiju već odnijela više od 9.000 života, a od marta ove godine, ubija i do 37 osoba mjesečno. Haiti je najsiromašnija zemlja na zapadnoj hemisferi, a samo 24 posto stanovništva ima pristup čistom i funkcionalnom toaletu. Otpadne vode iz kanalizacije rijetko se prečišćavaju, tako da je čista voda malo kome dostupna.